MENU

Author

105

KETUM: Perosak Masyarakat

Info Sihat, Kolumnis

14/04/2018

Daun ketum ataupun di dalam bahasa Inggeris disebut Kratom banyak ditemui di berberapa kawasan Asia Tenggara khususnya di Malaysia, Thailand, Indonesia dan Papua New Guinea.

Antara jenis Mitragyna speciosa (ketum) mengikut warna daun

Di negara kita walaupun ketum digunakan dalam rawatan tradisional, ia hanya digunakan berdasarkan maklumat tradisi dan sehingga kini tiada kajian klinikal dilakukan yang membuktikan keberkesanannya. Antara salahtanggapan tentang ketum adalah mengatakan bahawa ia selamat digunakan untuk tujuan kesihatan disebabkan oleh ia berasal daripada tumbuhan semulajadi. Sebenarnya bukan semua yang berasal daripada tumbuhan semulajadi itu selamat digunakan. Ganja juga berasal daripada tumbuhan semulajadi namun ia juga dikategorikan di bawah dadah merbahaya dan terdapat pelbagai kesan negatif terhadap kesihatan. Terdapat bukti menyatakan bahawa penggunaan ketum mempunyai kesan yang sama seperti berberapa dadah terlarang yang lain termasuk heroin dan morfin yang berada di alam kategori opioids. Justeru itu ia sebenarnya boleh menyebabkan kesan sampingan sekiranya digunakan di dalam jangkamasa yang kerap dan lama termasuk ketagihan, salah guna (abuse) dan seterusnya kematian. Ia kerap digunakan untuk mendapat kesan euphoria ataupun keseronokan yang melampau dalam jangka masa pendek.

Menurut laporan daripada petikan akhbar Utusan Malaysia bertarikh 1 April 2018, bertajuk Ubah Persepsi Ketum, terdapat kajian yang sedang dijalankan di Malaysia untuk membuktikan bahawa ketum dapat menghilangkan ketagihan terhadap heroin, namun belum terdapat bukti klinikal untuk membuktikannya. Lebih merisaukan, ia hanya akan menambahkan bentuk ketagihan yang baru kepada pengguna heroin.

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ada menyediakan program gantian Metadone bagi mereka yang mempunyai ketagihan terhadap heroin dan ia terbukti selamat dan berkesan melalui kajian klinikal yang terperinci dengan syarat ia digunakan atas nasihat dan pemantauan doktor yang bertauliah oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Oleh itu, disarankan kepada mereka yang mempunyai masalah ketagihan kepada heroin untuk tidak menggunakan ketum untuk mengatasi masalah ketagihan kepadanya, tetapi dapakatlah nasihat doktor.

 

Kesan buruk penggunaan ketum

Mengikut American Addiction Centers, terdapat kesan-kesan negatif penggunaan ketum dalam jangka masa panjang termasuk sawan, kerosakan hati, masalah kurang selera makan, penurunan berat badan yang berlebihan, masalah tidur dan withdrawal symptoms (kesan sampingan sekiranya berhenti penggunaan setelah penggunaan yang lama termasuk sakit badan, muntah, cirit-birit, perangai agresif dan masalah tidur). Namun kesan sampingan utama adalah ketagihan kepada ketum yang membawa kepada kerosakan fungsi otak dan akal. Ia juga mendatangkan masalah sosial yang lain termasuk keruntuhan akhlak dan moral yang seterusnya merosakkan institusi keluarga. Sebagaimana yang berlaku di Thailand, menerusi sebuah artikel yang diterbitkan oleh British Broadcasting Channel (BBC) bertarikh 13 June 2017, bahawa di penggunaan Ketum di Thailand sangat membimbangkan semenjak 2012 terutamanya di sekitar kawasan Pattani dimana 90% daripada keseluruhan kawasan perkampungan di situ didapati mempunyai penagih dadah dan kebanyakan daripada mereka adalah di kalangan remaja. Kebanyakan daripada mereka mempunyai ketagihan kepada pelbagai dadah selain ketum termasuk amphetamine, metamphetamine dan menghidu gam. Statistik di Pattani pada tahun 2016 menunjukkan terdapat 525 pasangan berkahwin memfail penceraian di mana 80% daripada mereka mengakui bahawa sebab untuk bercerai adalah disebabkan suami mempunyai masalah penagihan kepada dadah. Keruntuhan institusi kekeluargaan tentu sekali membawa kepada permasalahan sosial yang lain.

Justeru itu diharapkan kerajaan dapat menggariskan langkah-langkah sewajarnya untuk mengelakkan daripada pengunaan ketum yang berleluasa di kalangan masyarakat. Walaupun ketum digunakan dalam rawatan tradisional, ia hanya digunakan berdasarkan maklumat tradisi dan sehingga kini tiada kajian klinikal dilakukan yang membuktikan keberkesanannya.

Di samping itu, peranan NGO dan persatuan-persatuan perubatan juga penting untuk menerangkan kepada masyarakat fakta-fakta klinikal tentang pengunaan dadah termasuk ketum. Untuk merungkaikan berberapa permasalahan di sekitar isu ketagihan, Ikatan Pengamal Perubatan dan Kesihatan Muslim Malaysia (I-Medik) mengambil inisiatif menganjurkan Konvensyen Fiqh Kesihatan Mental dan Psikologi 2018 (PSIKOFIQH 2018) dengan tema: KETAGIHAN DARI PERSPEKTIF ISLAM DAN PSIKOLOGI pada 28 April di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia Pahang.

Antara isu menarik yang akan dikupas adalah, adakah ketagihan penyakit otak? apakah konsep memelihara aqal terpakai dalam isu terapi metadone dan apa pandangan islam berkenaan saranan menghalalkan ganja dan ketum atas nama perubatan. Diharapkan kepada mereka yang ingin mendapatkan informasi sekitar topik ketagihan termasuk ketum dapat menghadiri konvensyen seperti ini untuk mendapatkan maklumat.

 

Dr Nor Ruzaini Bt Sulaiman
Ketua Unit Kawalan Ketagihan Dadah
Biro Penerangan & Penyelidikan I-Medik

Read article

336

“Saya Ada Diabetes dan Saya Nak Buat Rawatan Gigi. Masalahnya …”

Info Sihat

13/04/2018

Pernah tak anda pergi klinik gigi untuk cabut gigi. Kemudian doktor gigi tanya, “Ada kencing manis tak?”

Atau anda ialah seorang pesakit kencing manis. Gigi anda dah bergoyang sangat dah. Anda ke klinik gigi untuk melakukan cabutan gigi. Tapi doktor gigi suruh buat ujian gula dalam darah dulu.

Maka anda pun buat ujian darah dan doktor gigi dapati bacaan gula dalam darah anda ialah 20 mmol!

“Tak boleh cabut ni, encik. Bacaan gula dalam darah tinggi sangat.”

Anda selaku pesakit yang dah lama terganggu dengan gigi yang bergoyang ni rasa marah. Dah lah datang jauh-jauh, tunggu punya lama di ruang menunggu semata-mata nak cabut gigi. Tiba-tiba doktor tak nak cabut gigi.

“Alaa doktor, dah goyang sangat dah ni. Cabut je doktor. Takde apa lah!”

Doktor masih berkeras tak mahu teruskan cabutan.

“Apa kena mengena gula dalam darah saya ni dengan cabut gigi doktor? Doktor cabut je la, saya tanggung lah akibatnya nanti.”

Oh pesakit. Andainya kamu tahu akibatnya.
Jadi, marilah sini. Doktor nak ceritakan kaitan kencing manis, atau dalam bahasa perubatannya, diabetes, dan juga kesihatan mulut.

Diabetes merupakan penyakit metabolik yang diakibatkan oleh sel-sel pankreas yang tidak mampu menghasilkan dan menggunakan insulin secara optimum.

Insulin merupakan hormon yang penting yang menukarkan gula atau glukosa dalam darah kepada tenaga atau disimpan di dalam hati.

Apabila penghasilan insulin terganggu, maka berlaku pengumpulan glukosa dalam darah yang akan menyebabkan bacaan glukosa dalam darah menjadi tinggi. Keadaan ini dipanggil hyperglycemia.

Semakin tinggi bacaan glukosa, semakin bahaya keadaan pesakit yang mana pesakit akan berdepan dengan masalah diabetic ketoacidosis iaitu kandungan asid berlebihan dalam badan. Keadaan ini mampu mengancam nyawa.

Jadi, apakah kaitannya dengan kesihatan mulut dan seterusnya rawatan pergigian?

Pesakit diabetes cenderung untuk mengalami masalah rongga mulut kering akibat berkurangnya penghasilan air liur. Pengurangan rembesan air liur boleh meningkatkan risiko gigi berlubang (karies).

Pesakit diabetes juga mempunyai risiko yang tinggi terhadap jangkitan kulat kandida (oral candidosis) dan kuman. Ini adalah kerana sistem imuniti mereka yang semakin lemah akibat keadaan hyperglycemia yang dialami mereka.

Jangkitan kuman yang berlaku dalam gusi boleh merosakkan tisu gusi dan melambatkan proses penyembuhan. Maka berlakulah radang gusi yang disebut gingivitis. Sekiranya dibiarkan tanpa rawatan, gusi akan semakin membengkak dan sangat mudah berdarah, paras ketinggian tulang sekitar gigi menurun, gigi kelihatan memanjang dan gigi akan bergoyang. Keadaan ini dipanggil periodontitis.

Prosedur cabutan gigi akan mendedahkan pesakit kepada risiko jangkitan kuman akibat terbukanya saluran darah kepada persekitaran yang dipenuhi bakteria jahat dalam mulut tadi terutamanya dalam soket gigi.

Setelah cabutan dilakukan, kuman-kuman ini boleh masuk ke dalam saluran darah (septiceamia). Ini boleh mengakibatkan jangkitan yang lebih serius kepada tulang (osteomyelitis) yang akan mengambil masa yang lama untuk sembuh. Septicemia juga boleh menjadikan kadar gula dalam darah pesakit kencing manis menjadi tidak terkawal yang seterusnya mendedahkan pesakit kepada risiko diabetic ketoacidosis.

Sekarang anda dah nampak kaitannya dengan kencing manis?

Penyakit kencing manis yang tidak terkawal boleh menjadi punca penyakit mulut dan penyakit mulut juga boleh memburukkan penyakit kencing manis yang sedia ada.

Maka sangat penting bagi pesakit kencing manis menjaga kesihatan mulut agar sentiasa berada di tahap optimum. Pastikan kebersihan mulut dijaga, dapatkan rawatan dan nasihat pergigian daripada doktor gigi bertauliah dan kawal kencing manis anda 🙂

 

Dr. Dhuha binti Mohd Shahrain
Pegawai Pergigian KP Bandar Kuantan
Sukarelawan I-Medik

 

 

Sumber rujukan:
1. Nordin MM, Rahman SA, Raman RPC & Vaithilingam RD 2014, Periodontal Status and Oral Health Knowledge Among Selected Population of Malaysian Type-2 Diabetics, Sains Malaysiana 43 (8), pp. 1157-1163

2. Diabetics and Gum Disease: What’s The Connection?, https://www.ontrackdiabetes.com/related-conditions/teeth-gum/diabetes-gum-disease-whats-connection

3. Diabetes and Dental Complications, https://www.google.com/amp/s/www.ontrackdiabetes.com/amp/4043#ampshare=https://www.ontrackdiabetes.com/related-conditions/teeth-gum/diabetes-dental-complications

4. Diabetes, https://www.ada.org/en/member-center/oral-health-topics/diabetes

5. Lamster IB, Lalla E, Borgnakke WS &Taylor GW 2008, The Relationship Between Oral Health and Diabetes Mellitus, Journal of the American Dental Association (1939) 139, pp. 19-24

Read article

238

Kempen Remaja Cegah Rokok TIDAK GAGAL

Info Sihat, Kolumnis

10/04/2018

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan penemuan penyimpanan rokok seludup di dalam kandang babi dan dikatakan seolah–olah mencemarkan imej agama terutama kepada individu Islam yang menghisap rokok seludup. Namun sebenarnya, yang memalukan Islam bukanlah penyimpanan rokok tersebut di kandang babi, yang memalukan Islam adalah terus-terusan merokok walaupun fatwa dengan jelas menyatakan pengharaman merokok.

Mutakhir ini, penggunaan rokok tidak sah kian berleluasa. Masalah rokok yang murah ini menunjukkan penguatkuasaan yang lemah, kerana terdapat dipasaran jenis counterfeit (fake or imitation) atau contraband (smuggled goods) yang lebih murah dan dapat dibeli dengan mudah. Pada tahun 2015, kajian anggaran rokok tidak sah di Malaysia oleh International Tax and Investment Center (ITIC) dan Euromonitor International menunjukkan penggunaan rokok tidak sah daripada keseluruhan penggunaan rokok adalah di antara 30% hingga 55%. Data daripada Euromonitor International turut menunjukkan penggunaan rokok tidak sah meningkat dari 39.2% pada tahun 2014 kepada 53.1% pada tahun 2015. Hukuman penjara serta penalti denda yang berat sepatutnya dikenakan kepada penyeludup bagi membendung gejala ini.

Menurut kajian oleh Tobacco & E-Cigaratte Survey Among Malaysia Adolescents (TECMA) 2016, penggunaan rokok di kalangan remaja (10-18 tahun) di Malaysia adalah seramai 524,232 orang dengan kadar prevalen 14.2% di mana 94.3% daripada mereka menghisap kurang daripada 10 batang sehari. Selain itu juga, data turut menunjukkan majoriti golongan remaja membeli rokok dengan harga kurang daripada RM 9. Ini menjelaskan kemampuan remaja untuk membeli rokok pada harga di bawah RM 9. Kerana itu tidak hairan ada tekanan daripada industri tembakau memperkenalkan penjualan rokok dalam bungkusan kecil atau kiddie pack supaya remaja mudah mendapatkannya.

Justeru itu, Ikatan Pengamal Perubatan & Kesihatan Muslim Malaysia (I-Medik) menggesa agar pihak kerajaan dan agensi yang berkaitan mengambil serius isu penggunaan rokok tidak sah. I-Medik juga menyeru agar pengharaman penjualan rokok kiddie pack. Tekanan daripada industri tembakau memperkenalkan kiddie pack untuk membanteras penyeludupan rokok haram serta penggunaan rokok tidak sah bukanlah langkah penyelesaian menangani gejala rokok di negara ini.

I-Medik berpandangan Kempen Katakan Tidak Kepada Rokok anjuran KKM yang melibatkan pelajar sekolah dan remaja tidak gagal, perlu diteruskan dengan hebat kerana ia dapat membentuk kesedaran lebih awal. Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) sentiasa komited di dalam membendung amalan merokok serta mengawal tembakau dan produk tembakau. KKM telah mensasarkan penurunan prevalen merokok kepada 30% pada tahun 2025 dan seterusnya menuju ke penghujung permainan atau ‘End Game of Tobacco’ iaitu prevalen kurang dari 5% pada tahun 2045. Matlamat ini akan dicapai melalui program yang telah diaturkan menerusi aktiviti Generasi Bebas Amalan Merokok atau ‘Smoke Free Generation’ yang mensasarkan kanak-kanak yang lahir tahun 2009 dan ke atas.

Selain itu, pihak KKM juga melaksanakan operasi penguatkuasaan Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau (PPKHT) bagi melindungi kesihatan orang awam serta meningkatkan kesedaran orang awam dan para peniaga mengenai peruntukan-peruntukan undang-undang di bawah Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004. Menurut KKM, sebanyak 45,799 Notis 32B dan 23,531 kompoun telah dikeluarkan ke atas pelbagai kesalahan di bawah Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 pada tahun 2017.

Dr Ahmad Farid Nazmi Bin Abdul Halim
Ketua Unit Kawalan Rokok & Vape
Ikatan Pengamal Perubatan & Kesihatan Muslim Malaysia (I-Medik)

Read article

Misi Perubatan ke Kg. Bungan Kecil, Matu

Misi Bantuan

02/04/2018

31 Mac 2018, Mukah – Ikatan Pengamal Perubatan dan Kesihatan Muslim Malaysia atau singkatannya I-Medik cawangan Sarawak telah berjaya menganjurkan Misi Perubatan dan Kemanusiaan I-Medik yang ke-22 pada 24 hingga 25 Mac 2018, sejak dilancarkan pada tahun 2016 lepas.

Misi kali ini disertai gabungan beberapa NGO sperti Yayasan Ikhlas, Urusetia Saudara Kita (USK), dan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM). Turut bersama-sama menjayakan misi adalah Jabatan Agama Islam Sarawak (JAIS).

Perjalanan misi bermula di Kuching di mana sukarelawan I-Medik bertolak menaiki pacuan empat roda klinik bergerak I-Medik yang mengambil masa tujuh jam untuk sampai ke jeti bot di bandar Sibu. Perjalanan disambung dengan menaiki bot selama satu jam menyelusuri sungai Rejang dan sungai Igan untuk sampai ke Kampung Bungan Kecil.

Seramai lebih kurang 40 orang penduduk Kampung Bungan Kecil di daerah Matu, Mukah telah mendapat khidmat pemeriksaan kesihatan dan bentuan ubat-ubatan secara percuma dalam misi tersebut. Penduduk yang majoritinya berbangsa Melanau berasa sangat bersyukur dan gembira dengan kehadiran I-Medik Sarawak dan gabungan NGO kerana telah meringankan beban mereka untuk melakukan pemeriksaan kesihatan. Secara kebiasaanya, masyarakat kampung perlu menaiki bot selama dua jam untuk sampai ke hospital terdekat dan secara purata menelan kos sebanyak RM50.

Menurut ketua misi, yang juga Pengerusi I-Medik Sarawak, Dr. Mohd. Naqib b. Ahmad Napis, misi kali ini bukan sahaja memenuhi keperluan kesihatan masyarakat di daerah pedalaman, namun I-Medik juga menyediakan aktiviti berbentuk pendidikan kepada kanak-kanak, bantuan wang tunai, bantuan keperluan Muslim seperti al-Quran dan barang keperluan harian.

“I-Medik bukan sahaja merawat, tetapi kita juga memberikan pendidikan agar masyarakat faham dan mengambil langkah pencegahan daripada penyakit, terutama sekali penyakit tidak berjangkit seperti darah tinggi, kencing manis dan tinggi kolestrol,” ujarnya kepada wartawan I-Medik.

Misi seterusnya akan dilaksanakan pada 14 dan 15 April 2018 di lokasi yang akan ditentukan oleh jawatankuasa pengurusan misi perubatan dan kemanusiaan I-Medik Sarawak.

RN Rasheedan Ellin
I-Medik Sarawak

Salurkan sumbangan anda melalui atas talian: bit.ly/kamekprihatin

Read article

328

Obesiti dan Kesihatan Reproduksi Wanita

Info Sihat, Kolumnis

18/03/2018

Tidak berapa lama dahulu, pernah terpampang di dada akhbar, tajuk berita yang menarik perhatian berbunyi:

“Malaysia negara orang gemuk”

Sama ada ianya kelihatan lucu atau sinis, ianya adalah satu fakta yang harus dicernakan dengan baik. Hakikatnya memang betul kerana statistik menunjukkan hampir 40% rakyat Malaysia dilanda obesiti.

Obesiti berkait dengan gaya hidup; banyaknya makan dan kurangnya beraktiviti akan menyebabkan lemak terkumpul secara perlahan-lahan sehingga seseorang tidak sedar ia berpindah dari berat ideal kepada overweight dan obes.

Obesiti memberi banyak implikasi terhadap kesihatan. Pelbagai penyakit dikaitkan dengan obesiti; misalnya kencing manis, darah tinggi, hypercholesterol, sakit jantung, sleep apnoe syndrome dan juga kanser tertentu seperti kanser colorectal dan rahim. Pada wanita khususnya obesiti boleh menganggu kesihatan reproduksi. Wanita yang obes boleh mengalami gangguan haid termasuk haid yang sangat jarang atau terlalu kerap kerana obesiti akan menyebabkan hormon reproduksi dirembeskan secara tidak teratur.

Obesiti juga akan mengurangkan kesuburan wanita kerana ianya juga boleh menyebabkan gangguan ovulasi iaitu pengeluaran benih wanita. Selain daripada itu, kualiti benih atau oocyte yang dihasilkan juga akan menurun. Pada pesakit obes yang akan menjalani rawatan kesuburan, dos ubat yang diperlukan adalah tinggi serta peratus kejayaan akan menurun. Tidak hairanlah jika negara yang memberi subsidi untuk rawatan kesuburan menetapkan berat badan dengan kriteria tertentu sebelum boleh diterima masuk dalam program rawatan.

Bagi pesakit yang telah berjaya hamil, dia masih berhadapan dengan risiko keguguran yang lebih tinggi pada pesakit obes. Selain daripada itu, risiko kelahiran juga adalah tinggi termasuk kelahiran secara pembedahan, risiko pendarahan, risiko tersangkut bahu bayi (shoulder dystocia) dan juga risiko pembekuan darah yang boleh menyebabkan embolism atau darah beku menutupi saluran darah paru-paru. Embolism ini merupakan satu komplikasi berbahaya yang boleh menyebabkan kematian.

Justeru itu, antara langkah yang telah diambil baru-baru ini adalah pemberian suntikan ubat pencair darah bagi ibu-ibu berisiko tinggi untuk pembekuan darah dan ini termasuk ibu yang obes.

Menangani gejala obesiti adalah seperti melentur buluh dari rebungnya. Segala usaha dan gaya hidup sihat harus diterapkan dari rumah dan sekolah. Mengambil pemakanan dengan kalori yang berpatutan dan juga aktiviti jasmani harus dilakukan secara konsisten. Agama Islam mengajar umatnya untuk memilih makanan yang halal dan baik. Baik ini bermaksud menepati kehendak piramid makanan dan juga kalori yang bersesuaian. Islam juga mengajar umatnya untuk makan secara sederhana dan berhenti makan sebelum merasa kenyang. Ini semua adalah tips pemakanan bagi menangani gejala obesiti yang merisaukan.

Dr Murizah bt Mohd Zain
Konsultan Perbidanan dan Sakit Puan
Ketua Unit Infertiliti
Jabatan Perbidanan dan Sakit Puan
Hospital Sultanah Bahiyah
Alor Setar, Kedah
Ketua Wanita Isma Alor Setar
Aktivis I-Medik Kedah

Read article

411

Anakku Kunin!

Info Sihat

09/03/2018

Hari tok kamek mok kelaka sikit bab penjagaan bayi baru lahir.

Kitak tauk sik, baby kuning tok normal jak..

Yang penting kitak mesti datang klinik mbak anak kecik check level kuning ikut tarikh yang doktor berik. Mun level kuning ya tinggi gilak pandei la doktor ya polah apa yang patut. Mun level kuning biasa-biasa jak, jangan la bingung sampei sik dapat tido.

Sik perlu mandi baby dengan daun pelik-pelik atau berik baby minum aek susu kambing fresh. Oo tedah!

Jangan beri baby baru lahir minum air suam dan sik perlu jemur baby kitak dibah matahari. Kelak sunburn baby kitak! Hahah.

Kat sitok ada 3 benda yang kitak mesti tauk mun nak jadi mak bapa yang jaga baby kunin.

1. Kuning ya disebabkan hati baby yang belum matang. Normal jak ya baby baru lahir ada kuning sikit.

Tapi doktor akan bingung mun kuning tinggi gilak dalam 7 hari pertama, sebab sebelum umur baby 7 hari sik ada barrier. Ish, susah mok padah apa barrier ya. Nya macam penghalang, tembok atau pelindung, antara salur darah dan otak. Jadi mun kuning ya tinggi, nya boleh terus masuk ke dalam otak dan menyebabkan kecacatan kekal macam cerebral palsy, pekak dan lain-lain.

Sebab ya lah baby belum 7 hari doktor mala jak mok ambik darah test kuning ya. Bingung nya anak kitak ya kelak kurang sihat.

2. Kuning ya juak sik dapat hilang dengan mandi-mandi dengan daun herba sebab kuningnya di dalam darah. Adoi.

Sebab ya lah doktor suruh beri baby nyusu banyak sampei berak lebih 7-8 kali sehari dan berkemeh banyak supaya kuningnya turun.

Kuning tok maksudnya, nya ada bilirubin yang tinggi dalam darah. Bilirubin ya adalah bahan buangan, jadi dengan berak dan kemeh jaklah nya boleh cepat turun.

3. Paling teruk mun beri baby kitak susu segar bukan berasal dari ibu-ibu.

Subhanallah semput dada kamek tok. Kitak tauk sik baby tok organ-organnya banyak belum matang dan belum ada daya tahan macam org besar. Tauk sik ususnya masih belum boleh terimak benda asing selain susu maknya.

Tok susu segar (kononnya) dah la sik dimasak, banyak bakteria gik ya. Boleh rosak usus anak baby kitak!

Selain ya, kamek perasan baby sik sampai seminggu dah beri susu formula. Banyak sidak macam ya. Aduh sik bingung ka perut baby kitak? Terit jak kita tapal perutnya supaya sik kembong tapi lekak ya berik gik susu formula dengan nya. Sik patut macam ya!

Kamek paham ada ibu yang susu badan memang sik ada, dah usaha macam-macam. Ya boleh la beri susu formula, tapi dengan syarat yang ketat. Susu formula bukan pemudah urusan. Eh susahlah nak nyusu lama-lama, senang-senang beli jak susu formula. Mesti kitak sik sangka camne cara penyediaan sebenarnya.

Cara bancuh susu formula (setiap kali nak berik, sik kira la 2 jam sekali ka, tengah malam ka, tok yang perlu dipolah mun anak kitak belum sampai umur 6 bulan):

  1. Didihkan air sehingga menggelegak 100 darjah Celcius
  2. Rendam botol, puting dalam air dan panaskan hingga menggelegak
  3. Masuk susu dalam botol ikut sukatan
  4. Tuang air panas yang menggelegak dalam botol ikut sukatan
  5. Kemudian goncang tanpa memegang hujung puting
  6. Sejukkan botol susu di pili air sehingga susu suam (kena test di kulit sendiri) tanpa hujung puting terkena kulit.
  7. Baru baby dapat minum.

Jangan – Jangan – Jangan bancuh susu dengan air suam!

Baca pun lelah nak?  Kitak mesti polah macam ya setiap 2 jam mun baby kitak minum 2 jam sekali. Payah sik? Mun tengah malam pun kitak mesti polah kedak ya juak.

Tok pun bukan guideline yang lengkap. Mun diikut benar-benar guideline cara bancuh susu formula, lagik susah. Kamek tulis yang paling penting dan asas jak tok.

Harap paham la oh, mun sik paham boleh tanyak dengan misi/doktor kitakorang di klinik kesihatan.

 

Doktor kitak,
Dr Asmah bt Esa
Klinik Kesihatan Kota Sentosa
I-Medik Sarawak

Read article

488

Tular: Bentuk Baru Buli Siber

Kolumnis

08/02/2018

Sememangnya sifat semulajadi manusia menggemari sesuatu yang mengujakan, melucukan ataupun menyentuh emosi. Sifat ini biasanya disusuli dengan tolakan yang kuat untuk menyebarkan dan menghebahkannya akibat keterujaan untuk berkongsi perasaan yang sama. Mungkin di sinilah bermulanya kebanyakkan video, gambar dan cerita yang  tular dalam masyarakat harini. Kewujudan alam tanpa sempadan atas nama internet, media sosial dan seangkatan dengannya pula menjadi katalis bagi fenomena ini.

Minggu-minggu awal persekolahan ini media sosial dihujani dengan video-video lucu gelagat anak murid di sekolah. Kebanyakkannya datang dengan tema yang kononnya lucu dan menghiburkan ditambah perisa dengan coretan-coretan jenaka. Termasuklah video kanak-kanak yang gagal membaca dengan betul, menangis di kelas, dan mengungkap kata-kata yang melucukan bagi sesetengah dewasa. Tidak kira yang siapa yang merakam atau menyebarkannya, apa yang kita tahu ialah ianya telah tular ke segenap kumpulan-kumpulan media sosial dan laman-laman web seperti Facebook, twitter dan sebagainya. Ianya disambut dengan senyuman, tawa dan akhirnya kembali tular.

Namun sisi lain fenomena ini yang sering kita terlepas pandang ialah akibat dan kesannya kepada mangsa yang dirakam. Dalam kes ini, kanak-kanak itu sendiri. Perbuatan merakam dan menyebar tanpa izin itu sendiri bukan sahaja menyalahi sempadan privasi individu malah lebih teruk mengesani mereka secara langsung. Dimalukan, menjadi bahan tawa dan diejekan merupakan komplikasi yang lumrah hasil tangan manusia itu sendiri. Apa yang lebih malang, semua ini akan kekal dalam simpanan alam siber sehingga kanak-kanak ini dewasa.

Inilah bentuk baru buli siber yang jelas, sebagaimana yang digariskan dalam definisi buli siber itu sendiri. Raskauskas dan Stolz (2007) mendefinisikan buli dalam kategori ini sebagai sebarang serangan bukan fizikal yang termasuk menghina, mengejek, menipu, mempersenda, menyebar berita palsu atau mengancam seseorang menggunakan medium siber. Nyata dalam kes ini, pembulian berlaku tanpa segan silu dalam bentuk memalukan mangsa, tidak kira apa jua niat pembuli tersebut. Sekalipun tidak ada sebarang kecederaan fizikal yang ditinggalkan dalam kes ini, apa yang nyata adalah kajian secara konsisten menunjukkan buli siber boleh memberi kesan yang lebih serius berbanding fizikal. Ini termasuk menggangu perkembangan emosi kanak-kanak, menyebabkan rasa rendah diri dan termasuklah risiko mengalami masalah mental yang serius seperti kemurungan dan keinginan untuk membunuh diri.

Peningkatan kes-kes masalah mental dan bunuh diri oleh mangsa buli siber di luar negara juga dikhuatiri akan merebak ke Malaysia akibat fenomena yang sama. Ini tidak menghairankan memandangkan laporan Kajian Kebangsaan Mengenai Keselamatan Siber Sekolah di Malaysia sendiri menunjukkan lebih daripada 70 peratus pelajar sekolah, berusia antara 13 hingga 15 tahun, terlibat dalam buli siber. Kajian oleh Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat pada tahun 2017 pula menunjukkan hampir 40 peratus belia berusi 19 hingga 30 tahun mengaku pernah menjadi mangsa buli siber.

Teknologi seharusnya menjadi alat pemacu pembangunan manusia dan bukannya pemusnah kepada nilai kemanusian. Garis panduan dan etika manusia jelas menggariskan kepentingan menjauhi sifat merendah-rendahkan orang lain. Seperti dalam surah Al-Hujurat, ayat 11:

Hai orang-orang yang beriman, janganlah sekumpulan orang laki-laki merendahkan kumpulan yang lain, boleh jadi yang ditertawakan itu lebih baik dari mereka. Dan jangan pula sekumpulan perempuan merendahkan kumpulan lainnya, boleh jadi yang direndahkan itu lebih baik.” (QS. Al-Hujurat: 11)

Kes buli siber dalam bentuk penyeberan keaiban kanak-kanak dan pelajar sekolah seharusnya mendapat perhatian serius pihak berkuasa bagi mengelakkan ianya berulang. Sekolah bukan sekadar medan perkembangan kognitif dan akademik kanak-kanak. Ia juga merupakan tempat berlakunya proses perkembangan sosial, emosi dan psikologi kanak-kanak. Sekolah juga harus menjadi tempat yang meraikan kepelbagaian perkembangan kanak-kanak yang unik temasuk anak-anak yang mengalami masalah gangguan perkembangan neuro seperti autisme dan ADHD. Apabila mereka terdedah kepada kecelaruan akibat kealpaan sebahagian kecil dewasa yang tidak bertanggungjawab, maka kita perlu mengambil tindakan memperbaiki keadaan ini. Semua pihak perlu mengambil inisitif menghentikan budaya penyebaran perkara yang tidak positif seperti ini di dalam media sosial.

 

Dr Rozanizam Zakaria,
Pensyarah dan Pakar Psikiatri,
Universiti Islam Antarabangsa Malaysia
I-Medik Pahang

 

Rujukan:

Balakrishnan, V. (2015). Cyberbullying among young adults in Malaysia: The roles of gender, age and Internet frequency. Computers in Human Behavior, 46, 149-157.

Lai, C. S., Mohamad, M. M., Lee, M. F., Salleh, K. M., Sulaiman, N. L., Rosli, D. I., & Chang, W. V. (2017). Prevalence of Cyberbullying among Students in Malaysian Higher Learning Institutions. Advanced Science Letters, 23(2), 781-784.

Kowalski, R. M., & Limber, S. P. (2013). Psychological, physical, and academic correlates of cyberbullying and traditional bullying. Journal of Adolescent Health, 53(1), S13-S20.

http://www.utusan.com.my/berita/nasional/skmm-terima-38-kes-aduan-kes-buli-siber-dalam-tempoh-11-bulan-tahun-ini-1.548823#ixzz55XS0iwxB

Read article

Misi kemanusiaan Rohingya di Kem Pelarian Balukhali dan Kutapalong

Misi Bantuan, Utama

27/01/2018

27 Jan, Cox’s Bazaar BANGLADESH – Seramai 6 orang sukarelawan Ikatan Pengamal Perubatan dan Kesihatan Muslim Malaysia (I-Medik) dan Yayasan Ikhlas telah bersama dalam misi kemanusiaan untuk membantu etnik minoriti Rohingya dari Arakan, Burma yang kini menjadi pelarian di beberapa kem pelarian di Cox’s Bazaar terutamanya kem Balukhali dan Kutapalong. Misi kali ini berjaya mengagihkan bekalan makanan kering, selimut musim sejuk, ubat-ubatan, susu bayi dan kanak-kanak selain meninjau pembinaan masjid, sekolah, jambatan dan pam air dalam tanah yang disumbangkan oleh rakyat Malaysia melalui Yayasan Ikhlas.

Sukarelawan I-Medik yang disertai oleh doktor pakar dan pengamal-pengamal perubatan Malaysia, dengan kerjasama Chittagram International Medical College and Hospital (CIMCH) sebuah kolej perubatan dan hospital swasta dari Chittagong telah berjaya melawat klinik-klinik sementara dalam kawasan kem pelarian. Sebanyak 5 buah klinik berjaya di lawat dan sukarelawan I-Medik telah membantu doktor-doktor dan petugas kesihatan dari CIMCH memberikan rawatan primer kepada pesakit-pesakit bangsa Rohingya di dalam kem. Setiap hari anggaran sekitar 150 hingga 200 pesakit dilihat oleh doktor yang bertugas di satu kem. Hanya dengan ubatan dan peralatan rawatan asas, tanpa bekalan elektrik petugas perubatan telah memberikan rawatan yang baik kepada pesakit-pesakit, ibu-ibu mengandung dan kanak-kanak yang kekurangan zat.

Para sukarelawan I-Medik dan Yayasan Ikhlas juga berkesempatan berkunjung ke Chittagram Medical College and Hospital di bandaraya Chittagong yang terletak kira-kira 150km dari Cox’s Bazaar dan diterima sebagai tetamu kehormat kolej. Perbincangan meja bulat dengan prinsipal dan ketua-ketua jabatan dari CIMCH berjaya membina jambatan dan dirakamkan sebagai “end of the begining” oleh pengurusan tertinggi CIMCH yang membawa maksud kerjasama yang telah bermula dalam pelbagai aspek perubatan, kesihatan dan amal sukarelawan dilapangan terutamanya di kem-kem pelarian Rohingya.

I-Medik juga dijemput bersama-sama dalam majlis pelancaran kutipan dana dan penubuhan hospital buah pinggang pertama di Chittagong oleh Chittagram Kidney Foundation. Dana-dana telah disampaikan oleh badan-badan korporat dan bank-bank sekitar bandar Chittagong.

Dalam misi kali ini sukarelawan I-Medik dan pegawai-pegawai Yayasan Ikhlas sempat berkunjung ke hospital medan yang ditaja sepenuhnya oleh kerajaan Malaysia yang terletak di Cox’s Bazaar dan tidak jauh dari kem pelarian Kutapalong. Hospital ini dilengkapi kemudahan yang baik dan dijalankan oleh pakar-pakar dalam bidang kepakaran utama. Hospital medan Malaysia di sini boleh mempunyai wad-wad dan mampu melakukan pembedahan kecemasan dan elektif. Selain dari Malaysia, negara-negara Islam lain seperti Turki, Arab Saudi dan Indonesia juga giat membantu etnik Rohingya di sini.

Sumbangan orang ramai dari kalangan rakyat Malaysia yang prihatin amat diperlukan untuk menjayakan misi yang seterusnya.

I-Medik

 

Read article

1045

OBESITI Masalah Besar Kesihatan Malaysia

Info Sihat

23/01/2018

Malaysia, obesiti paling tinggi di Asia!

Melihat sahaja pada poster tersebut pasti ramai yang berasa kecewa dan bimbang dengan fakta yang mengejutkan kita sebagai rakyat Malaysia. Namun begitu, ada juga di kalangan rakyat Malaysia yang tergolong dalam mereka yang mempunyai masalah tersebut tetapi enggan memilih untuk berdepan dengannya.

Tahukah anda, masalah obesiti di Malaysia telah menunjukkan peningkatan yang membimbangkan pada setiap tahun dan ini menunjukkan bagaimana sikap dan budaya masyarakat tempatan dalam menjaga kesihatan dan juga memandang enteng akan permasalahan ini. Selain itu, pada masa yang sama ia juga dapat memberikan gambaran kepada kita bagaimana anggaran peningkatan penyakit kronik dalam kalangan masyarakat tempatan.

Obesiti? Adakah anda salah seorang daripadanya?

Obesiti adalah suatu penyakit di mana lemak berlebihan berkumpul di dalam badan seseorang. Ia bukan sahaja akan menyebabkan aktiviti fizikal dan sosial seseorang menjadi terhad, malah akan menyebabkan jangka hayat seseorang menjadi pendek. Obesiti boleh mengganggu dan mencederakan organ-organ di dalam badan kita seterusnya dapat menyebabkan masalah kesihatan yang serius.

Seseorang itu dianggap menghidapi masalah obesiti apabila berat badannya adalah 45kg melebihi berat badan ideal seseorang itu. Berat ideal seseorang itu dapat dikira melalui indeks jisim badan (BMI), di mana BMI yang melebihi 35 atau 40 dikatakan mengalami obesiti. Cara pengiraan BMI adalah seperti berikut:

*Pengiraan BMI tidak boleh digunakan bagi mereka yang berusia kurang daripada 18 tahun atau melebihi usia 64 tahun, mengandung, menyusu badan dan ahli sukan yang aktif.

Akar permasalahan obesiti di Malaysia

Punca utama kepada permasalahan ini adalah disebabkan oleh tekanan dan cara pengurusannya di kalangan rakyat Malaysia. Tekanan yang dihadapi oleh masyarakat bandar terutamanya dari segi kekangan masa dan waktu rehat yang cukup menyebabkan rakyat Malaysia memilih untuk mengurangkan tekanan dengan cara berhibur dan juga mengamalkan pemakanan yang tidak sihat.

Kesibukkan para pekerja terutama di kawasan bandar menyebabkan mereka tidak menjaga jadual pemakanan dengan baik, malah menggantikannya pula dengan merokok. Ada sebahagian pekerja yang tidak makan di siang hari kerana sibuk dengan kerja dan mengisi perut yang kosong tadi dengan makan malam yang lewat, kurang dari dua jam sebelum waktu tidur.

Selain itu, terdapat juga di kalangan masyarakat yang suka melepak di warung atau restoran pada lewat malam. Hal ini, bukan sahaja menyebabkan seseorang itu  tidak menjaga pemakanan dengan baik, malah menyebabkan seseorang itu tidak mempunyai tidur yang cukup yang juga menjadi faktor penyumbang kepada masalah obesiti ini.

Di samping itu, masyarakat Malaysia kini lebih gemar untuk makan di restoran makanan segera kerana lebih mudah dan menjimatkan masa dengan wujudnya khidmat penghantaran makanan. Tambahan lagi, rakyat Malaysia juga dipandang sebagai masyarakat yang tidak menggemari sayur-sayuran dan buah-buahan, malah masakan Malaysia juga banyak yang berminyak dan bersantan.

Selain itu, masyakat Malaysia juga amat mudah terpengaruh dengan produk-produk yang belum tentu keberkesanannya. Sebagai contoh, banyak iklan-iklan produk yang menjanjikan suatu hasil yang besar dengan usaha yang kecil, seperti memakan pil-pil atau jamu-jamu yang dapat menguruskan badan dalam masa yang singkat tanpa perlu bersenam.

Keadaan fizikal yang letih dan lesu menyebabkan masyarakat lebih memilih gaya hidup yang tidak aktif seperti berhibur untuk mengurangkan tekanan. Antara hiburan yang menjadi pilihan masyarakat kini adalah seperti menonton filem di panggung atau di rumah, menghabiskan masa dengan permainan video di televisyen, komputer mahu pun pada aplikasi telefon pintar.

Ingat! Masalahnya bukan sekadar obes

Kesan utama masalah obesiti adalah seperti penyakit tiga serangkai yang terkenal dalam kalangan masyarakat Malaysia seperti kecing manis, darah tinggi dan juga sakit jantung. Selain itu, keadaan fizikal yang besar juga akan memberi tekanan kepada salur pernafasan ketika dalam keadaan baring dan akan menyebabkan masalah sesak nafas ketika tidur atau juga dikenali sebagai “Sleep Apnea”.

Obesiti juga akan mengakibatkan masalah kelamin seseorang terjejas. Seseorang yang obes akan menjadi kurang aktif dalam melakukan hubungan seksual bersama pasangannya. Hal ini kerana, seseorang lelaki yang obes berkemungkinan untuk menghadapi masalah ereksi dan jangkitan kuman pada alat kelamin. Manakala wanita obes pula akan terdedah kepada masalah kandungan yang tidak terancang.

Selain itu, psikologi seseorang juga akan terganggu terutama bagi mereka yang telah mengalami masalah obesiti ini dari usia yang lebih muda. Kanak-kanak yang obes, lebih mudah didiskriminasi dan diejek oleh rakan-rakan sebaya di sekolah. Hal ini menyebabkan kanak-kanak obes itu hilang atau kurang keyakinan diri dan apabila masalah ini dibawa sehingga dewasa, tahap kepuasan hidup mereka juga akan terjejas.

Mencegah lebih baik daripada mengubati

PERTAMA: Makan. Kuncinya adalah pemakanan yang seimbang, “suku, suku, separuh!”. Amalkan buah-buahan dan sayur-sayuran dalam setiap hidangan makanan. Separuh pinggan hidangan adalah dengan sayur-sayuran dan buah-buahan, manakala nasi dan daging/ayam/ikan adalah suku hidangan setiap satu. Ketika menghadiri kenduri yang banyak dalam satu hari, kita dinasihatkan agar mengurangkan pengambilan karbohidrat dan lebihkan sayur-sayuran dan buah-buahan.

Makan sedikit tetapi kerap adalah salah satu cara yang baik untuk meningkatkan tahap metabolisme badan. Elakkan kelaparan ketika makan, kerana ketika lapar kita akan lebih cenderung untuk makan dengan kuantiti yang banyak dalam satu masa dan akan menyebabkan seseorang itu menjadi mengah dan lesu

Ingatlah petua Rasulullah SAW; “makan sebelum lapar, berhenti sebelum kenyang” sebagai cara untuk kita menentukan waktu makan dan kekerapannya. Selain itu, baginda juga berpesan “1/3 daripada perut diisi makanan, 1/3 lagi dengan air dan 1/3 lagi dengan udara” sebagai cara untuk kita menentukan jumlah hidangan yang patut diambil.

KEDUA: Bersenam, Kuncinya adalah bersenam selalu, “dua puluh minit setiap sesi, dalam seminggu hanya tiga kali”. Mulakan aktiviti bersenam dengan ringkas tetapi mudah untuk dilakukan berterusan. Jangan memilih senaman yang berat kerana ia akan menyebabkan kita rasa berat dan tidak bersemangat untuk bersenam pada sesi yang berikutnya.

Ingat! Langkah yang pertama itu sukar tetapi permulaan yang kecil adalah sangat bermakna daripada tidak melakukan apa-apa. Rasulullah SAW juga ada bersabda “… Amalan yang paling Allah sukai adalah amalan yang berterusan walaupun sedikit.” (Al-Bukhari dan Muslim). Hal ini menunjukkan kepada kita bahawa, dalam melakukan perubahan perlunya disiplin diri yang tinggi dalam melakukan sesuatu perkara.

Ihsan gambar: Pembina UPM

Dr Muhammad Zakwan Bin Ilias
Pegawai perubatan
Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang
Ahli I-Medik Wilayah Persekutuan & Selangor

Read article

330

I-Medik menyokong KKM haramkan penjualan rokok ‘kiddie pack’

Kolumnis, Mesej

22/01/2018

Merujuk kepada artikel yang dikeluarkan oleh Utusan pada 17 Januari 2018 bertajuk ‘Tidak Akan Kembalikan Pek Kiddie’, Ikatan Pengamal Perubatan & Kesihatan Muslimin Malaysia (I-Medik) menyatakan sokongan mutlak kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) kerana tegas mempertahankan pengharaman penjualan rokok dalam bungkusan kecil atau lebih dikenali sebagai kiddie pack iaitu bungkusan rokok kurang daripada 20 batang rokok. Tekanan daripada industri tembakau memperkenalkan kiddie pack untuk membanteras penyeludupan rokok haram serta penggunaan rokok tidak sah bukanlah langkah penyelesaian menangani gejala rokok di negara ini.

 

Kajian yang dijalankan oleh Global Adult Tobacco Survey (GATS) menunjukkan pertambahan purata batang rokok sehari dari 14 batang sehari pada tahun 2011 kepada 18.3 batang sehari pada tahun 2015. Walau pun harga rokok di Malaysia telah meningkat ke paras yang tinggi iaitu RM 17 jika dibandingkan dengan negara ASEAN yang lain, ini secara tidak langsung menunjukkan rakyat Malaysia masih mampu membeli rokok walaupun pada harga yang mahal.

Lebih merisaukan, penggunaan rokok di kalangan remaja (10-18 tahun) di Malaysia adalah seramai 524,232 orang dengan kadar prevalen 14.2% menurut kajian oleh Tobacco & E-Cigaratte Survey Among Malaysia Adolescents (TECMA) 2016. Majoriti mereka merokok kurang daripada 10 batang rokok sehari dengan kos yang dibelanjakan adalah di bawah RM 9 untuk sekotak rokok. Ini menjelaskan kemampuan remaja untuk membeli rokok pada harga di bawah RM 9. Golongan inilah yang akan menjadi sasaran pihak industri tembakau untuk menurunkan bilangan kotak rokok dari 20 ke 10 batang sekotak.

Malaysia pada tahun 2010 telah menguatkuasakan larangan pembungkusan kiddie pack sejajar dengan Artikel 16 WHO FCTC sebagai langkah untuk membendung masalah merokok di kalangan remaja. Kerjasama daripada pelbagai pihak termasuklah agensi kerajaan dan swasta mahu pun pertubuhan bukan kerajaan amat diperlukan untuk terus mempertahankan penguatkuasaan tersebut. Laungan serta tindakan senada mampu untuk menekan desakan industri tembakau.

Dr Ahmad Farid Nazmi Bin Abdul Halim
Ketua Unit Kawalan Rokok & Vape I-Medik

Read article