MENU

Author

448

5 Kategori Pelajar Jururawat di Mata Pengajar Jururawat

Kerjaya

20/11/2017

Sebagai salah seorang pengajar klinikal, kemenjadian seorang jururawat yang berkemahiran adalah ‘perniagaan’ utama kami. Individu yang menjalani latihan kejururawatan harus ditempa dengan acuan yang betul, baik secara teori ataupun amali. Baik secara intelek mahupun kemahiran insaniah. Hal ini disebabkan kerjaya kejururawatan adalah sebuah sinergi antara kemahiran berfikir secara saintifik dan diterjemahkan dalam motor kemahiran bersulamkan kemahiran interpersonal yang tinggi.

Bukan mudah melahirkan seorang jururawat!

Secara umumnya, saya boleh mengelaskan pelajar kepada beberapa kategori berikut.

TIDAK SENSITIF
Ada segelintir pelajar yang tidak bergerak apabila diberikan tugasan. Contoh, dari pagi pengajar klinikal menyuruh mandikan pesakit di katil, sampai habis syif belum lagi mandi pesakit tersebut. Ini kategori pelajar yang tidak sensitif. Keadaan sekeliling tidak memberikan kesan yang jelas pada dirinya.

PASIF
Ada sekumpulan pelajar jururawat yang hanya bekerja apabila diberikan arahan atau tugasan. Selebihnya mereka menjawab,

“Dah selesai semua kerja Puan, tiada apa-apa lagi yang boleh kami buat dan belajar.”

Sedangkan DDA belum lagi diaudit, beg urin masih gemuk-gemuk belaka dan carta I/O pun belum dikemaskini. Sekiranya ditunjuk, barulah mereka berbunyi “Ohh…”, “Iya, betul jugak.” Ini kategori pelajar pasif.

RESPONSIF
Ada sesetengah pelajar bertindak balas kepada keperluan pesakit-pesakit. Sekiranya mereka melihat drip terhenti, mereka akan memeriksa apa yang berlaku kepada branula. Adakah terdapat sumbatan atau pergerakan pesakit yang menyebabkan ianya tidak berjalan. Mereka akan berfikir dan menyelesaikan permasalahan tersebut. Setelah ianya selesai mereka akan bertindak balas dengan rangsangan-rangsangan peristiwa yang lain. Ini kategori pelajar yang responsif. Namun belum cukup bagus.

REAKTIF
Ada sebahagian pelajar yang boleh berfikir dan mengenalpasti keperluan pesakit. Kumpulan pelajar ini wujud namun dalam bilangan yang sedikit. Saya ambil contoh, sekiranya pesakit mempunyai balutan luka di bahagian kaki yang sakit, pelajar kategori ini akan mengenal pasti keperluan dan menyediakan kerusi roda untuk bergerak atau pun menasihati penjaga agar membantu pergerakan pesakit. Mereka berjaya mengenalpasti keperluan dan bertindak mengikut situasi. Ini kategori pelajar yang reaktif.

PROAKTIF
Dan ada segelintir pelajar yang boleh menjangka lebih awal keperluan perawatan pesakit. Saya ambil contoh yang sama dalam situasi pesakit mempunyai balutan luka di bahagian kaki yang sakit, pelajar kategori ini akan mengenal pasti masalah dan menasihati pesakit agar kurangkan berjalan. Bukan itu sahaja, mereka boleh berfikir pelan tindakan mengurus risiko seperti memantau kebarangkalian jatuh dengan meletakkan borang penilaian kebarangkalian jatuh dan memantau dari masa ke masa. Ini kategori pelajar yang proaktif.

Setiap kemahiran ada aras-arasnya. Anda di aras yang mana?

 

Mohammed Rasheedan Ellin
Pengajar Klinikal
Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS)
Penulis buku “Lelaki Jururawat”

 

Read article

Pesanan Buat Yang Terlupa

Mesej

10/11/2017

Sebuah pemerhatian kehidupan oleh RN Rohaniza Naihi

Wahai manusia,
Ini nasihat untukmu dan aku.

Tubuh badanmu amanah darinya,
Jangan siakan begitu saja,
Tiada pengganti itulah satu-satunya,
Pabila tercela merana segalanya.

Hormati pula orang tua,
Sayangi mereka selagi ada,
Berbaktilah sampai bila-bila,
Kerna mati tak kira usia.

10 anak mampu dijaga,
Takkan mak ayah orang lain yang jaga?
Pernahkah terfikir perasaan mereka?
Menunggu si anak yang tak kelihatan di mata.

Ilmu dunia berlumba dicari,
Pangkat dan harta itulah penyeri,
Ilmu akhirat pudar di hati,
“Alah.. Apa susahnya. Ustaz, meh sini.”

 

 

Sajak ini ditulis berdasarkan beberapa situasi yang memang berlaku sampai kini dalam kalangan kita.

PERTAMA

Nikmat yang sering kita lalai iaitu kesihatan dan masa lapang.

Jagalah kesihatan diri sebelum terlambat. Tiada apa yang dapat dilakukan lagi setelah nikmat kesihatan diberikan disia-siakan. Kadangkala kita tahu apa yang kita buat itu salah namun kerana nafsu menguasai diri, badan yang binasa.

Sebagai contoh, kita tahu merokok itu membahayakan kesihatan, gambar pada kotak rokok itu ibarat tiada kesan kepada perokok. Selagi tak kena pada diri, selagi itu masih merokok. Cuba bayangkan muka-muka ahli keluarga yang kita sayang terpaksa menanggung kesan sampingan dari tindakan kita. Kata sayang, tapi apa buktinya?

KEDUA

Hormati dan sayangilah kedua orang tua kita. Tak kan lampin ibubapa sendiri pun tak dapat nak tukar? Takkan mandikan mereka pun suruh orang lain buatkan? Apakah perasaan mereka kita layan sebegitu?

Sebagai contoh di hospital, apabila perlu untuk menukar lampin ibu atau bapa, semua yang anak-anak keluar dari bilik dan meminta misi atau orang gaji menukarkan lampin. Ada tak terfikir tentang aib mereka? Jika tidak, berubahlah sekarang. Aib mereka mungkin sekali menjadi bahan cerita orang. Mungkin sehari dua orang dapat merahsiakannya, tapi cuba fikirkan selepas sebulan? Setahun?

KETIGA

Manusia berlumba-lumba mencari ilmu dunia. Sampai setinggi-tinggi peringkat hendak digapai.  Namun sayangnya, ilmu dunia sahaja tidak memadai tanpa ilmu agama. Ilmu agama kian dilupai. Hanya sampai habisnya silibus di sekolah menengah, maka habislah pembelajaran ilmu agama.

Ada yang berpangkat tinggi tapi masih culas untuk belajar ilmu fardhu kifayah seperti menguruskan jenazah. Sampai bila kita bergantung kepada  ustaz dan ustazah? Semua orang akan mati. Begitu juga ustaz dan ustazah. Siapa yang kita boleh harapkan selepas mereka, kalau bukan kita sendiri?

Pesanan ini untuk kita bersama, kerana kita selalu terlupa.

ROHANIZA BINTI NAIHI
Aktivis I-MEDIK Sarawak
Jururawat Berdaftar, Malaysia

Read article

580

Rahsia Mahasiwa Perubatan Cemerlang

Kerjaya, Motivasi

02/11/2017

Jurusan perubatan mempunyai kisah unik yang tersendiri bagi mereka yang telah dan sedang melaluinya. Ia dilakarkan atas kanvas kehidupan dengan pelbagai warna-warni dan suka-duka perjalanan sebelum masuk ke alam kerjaya sebagai seorang pegawai perubatan. Sudah pasti ia mempunyai cabarannya yang tersendiri bagi setiap individu yang melaluinya kerana bidang perubatan adalah jurusan profesional yang sangat kompetitif kerana ia memerlukan kesungguhan dan minat yang mendalam bagi setiap pelajar untuk menamatkan Medical School sebelum melangkah ke alam Housemanship.

Bagi penulis sendiri, setelah melalui 4 tahun setengah melalui fakulti perubatan (kini semester akhir) hakikatnya ia adalah satu anugerah Tuhan yang tidak ternilai untuk mencari makna apakah erti hidup pergantungan kepada Tuhan. Kesusahan dan keringat untuk melayakkan diri ke Medical School ditambah dengan perjalanan setiap tahun yang berliku telah banyak melatih diri penulis untuk menjadi seorang yang banyak bersyukur, bersungguh-sungguh dalam melaksanakan tugasan dan amanah serta lebih rajin berusaha untuk bangkit dari kegagalan.

Dengan penulisan artikel ini bukanlah bermakna penulis adalah yang terbaik sewaktu menjalani fasa pra-klinikal dan klinikal di fakulti perubatan dalam dan luar negara, tetapi ia adalah himpunan pengalaman yang dikutip sepanjang lebih kurang 4 tahun berada dalam jurusan perubatan dikelilingi oleh latar belakang mahasiswa/mahasiswi perubatan yang hebat disamping panduan dan nasihat daripada mereka yang telah berjaya menamatkan medical school dengan First Class Honours dan berjaya menamatkan fasa housemanship dengan jayanya. Moga-moga ia bermanfaat buat para pembaca untuk sama-sama menjadi graduan perubatan yang cemerlang.

1. Be a morning person!

Kebiasaannya, pelajar perubatan yang cemerlang mereka mempunyai budaya untuk berpagi-pagian ke wad untuk berjumpa dengan pesakit. Bagi pelajar perubatan yang biasa-biasa, kita akan menganggap  bahawa datang ke wad seawal 8 pagi adalah sangat membebankan. Bagi mereka yang biasanya gemar untuk bangun lewat dan tidur selepas solat subuh akan menganggap clerking dan ward round pada awal pagi tidak menguntungkan dan membosankan. Tetapi hakikatnya itulah rahsia mereka yang berjaya apabila saya perhatikan gelagat mereka di wad setiap hari.

Rahsia berpagian di wad adalah terletak pada keadaan pesakit tersebut. Kebanyakan pesakit pada waktu pagi lebih segar kerana telah berehat sepanjang malam. Mereka juga lebih bersedia untuk menerima hari baru dengan lebih baik dan mood mereka juga lebih baik pada pagi hari. Anda perlu ingat bahawa anda bukanlah satu-satunya manusia yang akan melihat pesakit tersebut. Boleh jadi, Specialist, MO, Houseman, Nurse, Physiotherapist, dan Pharmacist juga akan menemuramah pesakit sewaktu rondaan wad pagi. Bagi kes-kes menarik di wad, pelajar-pelajar perubatan tahun lain yang akan turut clerking untuk sama-sama belajar. Sekiranya ia melibatkan kes acute (acute case) di wad sudah pasti soalannya lebih banyak. Sebagai seorang manusia, pesakit juga akan jemu apabila ditanya soalan yang sama berulang-ulang kali. Sudah pasti pesakit akan berasa kurang selesa dan akan bersikap tidak acuh untuk menjawab soalan. Hal ini akan menyebabkan kebarangkalian permintaaan kita untuk menemu-ramah pesakit untuk ditolak akan lebih tinggi.

Kebanyakan pesakit apabila kita meminta izin untuk ditemu ramah (consent),

“Minta maaf, adik. Pak cik tadi dah 3 orang tanya soalan yang sama dengan pak cik.”

Biasa atau tidak mendengar refusal sebegini?

Bayangkan sekiranya anda tiba lewat di wad seperti pada pukul 10 pagi ke atas, sudah pasti anda bukanlah orang pertama yang menemuramah kerana ada pelajar lain atau staf hospital lain yang sudah menemu ramah pesakit tersebut.

2. Clerking: One day, one case – then present!

Sewaktu mula melangkah ke fasa klinikal, seorang penysarah perubatan pernah berpesan kepada kami sewaktu sesi bed side teaching, “Remember, one day, clerk one case and then present.” Sewaktu memulakan pengajian klinikal ketika di tahun ketiga, penulis mula tertanya-tanya di mana relevannya untuk clerk pesakit setiap hari. Kini, apabila melangkah semester akhir perubatan, baru penulis sedar di mana kekuatannya kenyataan tersebut.

Practice makes perfect! Itulah kuncinya. Kita kena ingat peperiksaan profesional perubatan bukanlah hanya melibatkan teori (knowledge) sahaja semata-mata, tetapi ia melibatkan bagaimana kebolehan seorang pelajar perubatan untuk menjual idea sewaktu pembentangan kes di hadapan pakar perubatan sewaktu peperiksaan. Long Case dan OSCE merupakan peperiksaan yang memerlukan kemahiran tinggi dari para pelajar perubatan untuk mendapatkan sejarah pesakit (patient history) untuk mendapatkan diagnosis yang tepat. Kebanyakan mereka yang berjaya memperoleh diagnosis yang tepat dan mendapat markah yang tinggi sewaktu peperiksaan adalah mereka yang boleh membentangkan kes dengan baik, lancar dan menarik di hadapan pemeriksa. Tidak dapat tidak, kelancaran dan kefasihan untuk berbahasa Inggeris itu memerlukan latihan agar kita tidak berasa kekok untuk menggunakan istilah-istilah lebih mesra dengan kehidupan klinikal di hospital.

Sekiranya kita tidak berpeluang untuk membentangkan kes semasa bed side teaching dihadapan pensyarah atau pakar, kita boleh membentangkan kes di hadapan rakan-rakan kumpulan dan minta kritikan yang telus mengenai keurangan dan kelemahan dan bagaimana untuk menambah-baik bagaimana untuk membentangkan kes.  Tidak ada rugi sebenarnya membuat pembentangan kes kerana esok apabila sudah masuk ke alam kerjaya, kita akan membentangkan kes kepada pakar setiap hari!

3. Pick Up the Signs

Penulis tidak dapat nafikan, kadang-kadang akan ada satu waktu dan ketika kita akan berasa malas dan lost di wad. Kadang-kadang kita juga akan kerap down kerana kebanyakan kes-kes baik untuk belajar kebiasaanya sudah di-clerk oleh pelajar lain. Apabila situasi ini berlaku, penulis akan mengambil inisiatif untuk bergerak dari katil ke katil untuk melihat tanda fizikal pesakit. Kebanyakan pesakit yang ditemui di wad mereka akan lebih terbuka untuk diperiksa berbanding ditemu ramah (disebabkan temu ramah amat mengambil masa yang lama). Apa yang akan penulis lakukan adalah meminta izin dan terus melakukan pemeriksaan fizikal.

Kadang-kadang apa yang kita baca di dalam buku langsung tidak sama dengan tanda fizikal yang ada pada pesakit, dan sebenarnya kita akan lebih menghargai tanda-tanda tersebut apabila kita sendiri yang merasainya menggunakan deria pancaindera.

Sebagai contoh kes Kardiovaskular, bagaimanakah untuk membezakan pansytolic, systolic dan diastolic murmur sewaktu auscultation? Untuk kes Respiratori, bagaimanakah untuk membezakan bunyi Rhonchi dan Crepitations? Untuk kes Gastrologi, bagaimana kita ingin menghargai tanda hepatomegaly dan splenomegaly.

Dan sudah tentu itu hanya beberapa contoh yang penulis kemukakan untuk membuka fikiran para pembaca supaya berfikir bersama. Tidak dapat tidak, ia memerlukan latihan untuk membezakan yang normal dan tidak normal. Dan jawapannya sudah semestinya dengan latihan berulang kali!

 

4. Consistent – Istiqamah

Penulis melihat rakan-rakan yang cemerlang dalam pelajaran adalah mereka yang istiqamah untuk belajar satu topik pada setiap hari. Setiap kali topik yang diajar oleh pensyarah semasa di dalam kelas, akan terus diulang kaji. Setiap kes yang mereka jumpa di wad, mereka akan rekodkan dalam buku catatan dan akan membuat rujukan apabila pulang ke rumah. Mereka cuba hadam kes dengan baik dari A-Z seperti definisi, epidemiology, pathophysiology, aetiology, penyiasatan dan pengurusan.

Penulis masih ingat lagi seorang sahabat yang mampu menghabiskan buku Kumar and Clark Clinical Medicine setebal 1400 muka surat dalam masa 3 bulan dan buku Illustrated Textbook of Paediatrics karangan Tom Lissauer dalam masa 2 minggu!  Kebanyakan mereka membuat nota-nota di dalam buku rujukan mereka dan membawanya ke wad untuk mengulang kaji sekiranya mereka menemui kes yang sama di wad pada hari-hari yang lain. Hal ini akan memudahkan kita untuk lebih ingat hasil pembacaan kita yang kerap dan konsisten setiap hari.

5. Study Group

Belajar secara berkumpulan merupakan kaedah pembelajaran yang sangat berkesan bagi mereka yang belajar dalam bidang perubatan. Jurusan perubatan memerlukan setiap graduan untuk berbincang sesama sendiri untuk menambahkan kefahaman. Penulis tidak nafikan ada juga pelajar perubatan yang lebih selesa untuk mengulang kaji secara individu. Tetapi hal yang tidak disedari adalah dengan banyaknya berdiskusi dengan rakan-rakan akan melatih kemahiran kita berkomunikasi khususnya sekiranya kita berada dalam peperiksaan lisan (OSCE dan VIVA) untuk bersoal jawab dengan pemeriksa (examiner) tentang sesuatu topik. Pada pengamatan penulis, mereka yang banyak mengajar orang lain, mereka akan lebih faham tentang sesuatu topik dan mereka mampu bersoal jawab dengan pakar dengan baik dan lebih yakin.

 6. Be Opportunistic

Bagi kebanyakan pelajar perubatan, prosedur-prosedur asas seperti blood taking, dressing, suturing, IV lines and CBD ini bukanlah tugas hakiki bagi mereka. Namun hakikat yang mengejutkan adalah tugasan-tugasan seperti inilah merupakan perkara rutin yang akan dilalui oleh seorang houseman apabila masuk ke alam kerjaya kelak. Peluang-peluang melakukan prosedur asas di wad ini tidak akan dapat dirasai oleh pelajar perubatan sekiranya mereka tidak proaktif dan takut-takut untuk mencuba. Apa yang penulis risau adalah graduan perubatan yang dilahirkan nanti adalah graduan perubatan yang kurang kompeten kerana kurang pendedahan dan latihan melakukan prosedur asas di hospital.  Penulis tidak nafikan, rutin pelajar perubatan adalah physical examination dan patient clerking. Itu sahaja. Boleh jadi rutin yang dilakukan pada setiap hari tersebut akan menyebabkan kehidupan di wad agak membosankan. Sedangkan keberadaan di wad sebenarnya boleh jadi perkara amat menyeronokkan dengan mencuba pelbagai prosedur dan membantu staf-staf di hospital melakukan kerja-kerja rutin mereka. Rajinkan diri bertanya,

Nurse, ada apa-apa yang boleh saya bantu? Atau saya ingin buat prosedur ini, boleh doktor semakkan untuk saya?”

Penulis melihat pelajar yang mudah mesra dengan staf hospital dan menghormati sistem hospital dan pesakit akan lebih banyak belajar dan akan diajar tentang perkara-perkara yang tidak diajar dalam kurikulum perubatan seperti sistem perjalanan hospital seperti blood investigation, admission clerking, discharge summary. Biasanya mereka yang rapat dan tagging dengan doktor secara langsung akan lebih banyak megetahui kerana diajar secara tidak langsung.

7. Knowledge, Competency, Attitude!

Tiga perkara yang akan menentukan anda adalah houseman yang cemerlang – Knowledge, Competency dan Atitude. Inilah tiga perkara yang penulis perhatikan di hospital yang membezakan kualiti seorang houseman dan doktor dengan yang lain. Knowledge dan Competency mungkin boleh dipupuk dengan latihan dan pembacaan dalam tempoh yang sekejap. Tetapi Attitude yang akan membezakan kita dengan seorang doktor yang lain. Attitude atau sikap adalah masalah kritikal yang perlu dirawat dengan segera oleh mahasiwa perubatan. Masalah ponteng dan hadir lewat ke kelas, masalah meniru assignment (plagiarism) juga masalah menipu kehadiran (meniru tandatangan kehadiran) merupakan masalah yang perlu segera dirawat kerana ia akan terbawa-bawa sehingga ke alam kerjaya kelak. Mungkin bagi kita ia adalah masalah kecil tetapi hakikatnya masalah sikap ini sangat sukar diubah sekiranya ia telah menjadi tabiat yang sebati dalam jiwa kita. Bermula pada hari ini, kita perlu mengubah sikap negatif ini kepada yang lebih baik untuk membudayakan tabiat dan sikap yang profesional dan matang dalam diri kita.

8. Keep Praying and Tawakkal

Pada pendapat penulis, inilah tip yang sangat penting. Ada rakan-rakan, junior dan senior yang terkandas di pertengahan jalan kerana terpaksa mengulang subjek dan tahun. Penulis tidak dapat nafikan bahawa walaupun kebanyakan pelajar perubatan berjaya menghabiskan pengajian dengan jayanya namun ada juga segelintir kecil yang tidak berjaya (dengan izin Allah). Oleh itu kita tidak akan pernah tahu kisah perjalanan kita pada masa hadapan. Justeru, banyakkan berdoa agar Allah mudahkan urusan peperiksaan, agar Allah berikan kita kemudahan dan supaya kita berjaya untuk menamatkan pengajian pada waktunya. Waktu rotation mungkin adakalanya kita merasakan mudah tetapi sewaktu peperiksaan ia boleh menjadi sangat rumit. Kes susah, bahasa pula sukar difahami, emosi pemeriksa kertas tidak bagus dan sebagainya.  Perjalanan bidang perubatan adalah satu perjuangan. Sentiasa merendah diri dengan orang lain dan saling membantu. Jangan pernah berkira untuk membantu rakan-rakan yang lain. Insya-Allah, Allah akan berikan kita kemudahan untuk berjaya. Moga Allah berikan kita taufiq untuk terus berjaya insya-Allah.

Sebagai penutup, berada dalam jurusan perubatan merupakan satu amanah yang besar yang diberikan oleh Allah SWT kepada kita. Sudah menjadi kewajipan kepada kita untuk melaksanakan yang terbaik dalam kehidupan kita. Bukankah Allah menyukai umatnya yang memberikan usaha sepenuhnya dalam sesuatu bidang dan perkara? Betapa ramai mereka yang hebat-hebat dan cemerlang berada di luar sana yang mengimpikan untuk berada dalam profesion ini, tetapi tetap juga tidak diizinkan. Di sebalik kekurangan yang ada pada diri kita, Allah tetap memilih kita untuk berada di jalan kedoktoran. Seharusnya kesempatan yang diberikan oleh Allah ini, disalurkan atas memenuhi amanah dan tanggungjawab seterusnya menyumbang kembali kepada agama, masyarakat dan negara. Moga-moga akan terus lahirnya ramai golongan muslim yang professional dalam bidang perubatan yang akan terus beramal dengan penuh keikhlasan. Renung-renungkan dan selamat beramal 😊

 

 

Oleh
Mohammad Aiman Hazim Zamri
Mahasiswa Perubatan Tahun Akhir
Penang Medical College (PMC) – Royal College of Surgeon in Ireland (RCSI) Dublin
Aktivis I-Medik Pulau Pinang

Read article

397

“Doktor, saya mahu ikhtiar cara perubatan Islam.”

Kolumnis, Mesej

15/10/2017

Doktor, saya tidak mahu berubat di hospital. Saya mahu ikhtiar cara perubatan Islam.”

Seringkali saya mengalami situasi ini di mana pesakit menolak untuk menerima atau mengambil rawatan atas sebab ikhtiar menggunakan rawatan alternatif atau perubatan Islam. Adalah hak individu untuk menerima rawatan setelah mendapat nasihat dari doktor. Namun, adalah amat malang sekiranya pesakit memilih rawatan pseudosains dan menolak perubatan konvensional yang ditawarkan doktor lebih-lebih lagi untuk penyakit kritikal dan kronik seperti ulser di kaki disebabkan kencing manis atau kanser.  Rawatan pseudosains  ini juga kadangkala dikaitkan dengan nama perubatan Islam dan diselitkan ayat Al-Quran dan bahan-bahan makanan atau ubatan yang digunakan dalam hadis Rasulullah S.A.W dengan tujuan agar masyarakat lebih mudah percaya. Malang sekali rawatan seperti ini lebih banyak memperdaya dari merawat pesakit melalui ilmu yang dikatakan ilmiah tetapi tidak mengikut metodologi yang saintifik atau ilmiah. Akhirnya, pesakit akan kembali semula kepada rawatan di hospital setelah rawatan tersebut gagal dan penyakit berada di tahap akhir.

Saya bukan menolak sepenuhnya ayat ayat Al-Quran dan hadis sebagai satu ikhtiar malah saya juga mengamalkan bacaan Al-Mathurat sebelum pergi kerja sebagai satu ikhtiar. Artikel ini ditulis untuk kita sama-sama menghayati tentang perubatan Islam.

BUKU PERUBATAN

Era Islam bermula pada tahun berhijrahnya Rasullulah s.a.w dari Mekah ke Madinah, iaitu tahun 632 dan berakhir 1492. Tahun di mana Granada jatuh dan tahun di mana Christopher Columbus belayar ke benua Amerika untuk mencari tanah jajahan baru. Sepanjang tempoh itu, umat Islam telah menghasilkan 4000 buku perubatan yang ditulis dalam bahasa Arab. Buku-buku ini telah diterjemah dan dijalankan kajian lanjut di dalam bahasa Inggeris selepas itu. Contohnya Vesalius (1514-1564) dari Belgium dan Harvey (1578-1657) yang berbangsa Inggeris telah belajar bahasa Arab untuk menterjemah segala ‘harta berharga’ iaitu perubatan Arab pada masa itu.

“Hukum Perubatan” – Ibnu Sina, dalam Arab & alih bahasa Inggeris

PEMBINAAN HOSPITAL

Nabi Muhammad S.A.W ialah yang pertama memperkenalkan klinik bergerak kecil yang digunakan sebagai tempat merawat sahabat yang berperang. Rufaydah ialah wanita pertama merawat sahabat di dalam khemah kecil tersebut.

Selepas perang Khaibar , Khalifah Umar Al Khattab telah menubuhkan satu institusi wakaf. Ia adalah dana untuk orang miskin, hamba atau musafir dan yang memerlukan. Institusi ini semakin berkembang dari masa ke masa sehingga dana tersebut dapat membina sekolah, masjid dan juga hospital bagi menempatkan orang yang sakit.

Noushirawy dalam bukunya “Islamic Bimaristans in the Middle Ages” menyebut bahwa Bimaristan pertama didirikan di Damaskus oleh al-Walid bin Abd el-Malik tahun 86 H (707 M). Bimaristan adalah nama Parsi yang bermaksud hospital. Ianya dibina untuk merawat penyakit leprosy dan pesakit dirawat secara percuma. Sistem Bimaristan adalah hampir sama dengan hospital pada masa kini. Pertama, ia digunakan untuk merawat pesakit melalui perubatan yang terkini. Kedua, ia digunakan untuk para doktor mempraktikkan rawatan ke atas pesakit dengan kaedah perubatan yang dipelajarinya. Sistem Bimaristan ini dibangunkan dari semasa ke semasa dengan memperkenalkan pembantu perubatan, ahli farmasi yang memberikan ubat dan lain-lain.  Bimaristan bergerak juga diperkenalkan untuk merawat pesakit pedalaman.

Pada tahun 1248, Hospital al-Mansuri dibina di Kaherah Mesir. Hospital ini mempunyai 8000 katil yang meliputi wad-wad berasingan seperti perubatan dalaman, pembedahan patah tulang sakit mata dan sebagainya. Setelah pulih, pesakit akan diberikan ubatan dan juga wang tambahan dan diberikan baju yang baru.

SUMBANGAN DALAM PERUBATAN

Dalam era kegemilangan Islam, banyak sumbangan yang telah diberikan oleh cendekiawan Islam dalam perubatan. Antara tokoh yang ternama adalah Ar-Razi yang telah menemukan beberapa penyakit semasa zamannya. Antaranya ialah masalah kulit mati di kantung telur lelaki (Scrotal Gangrene). Di dalam catatannya menulis,

“Saya pernah menemui pesakit di dalam hospital di mana kesemua kulit yang melindungi telurnya musnah dan hampir hilang sehingga tidak ada lagi kulit. Saya merawatnya dengan menggunakan cendana, bunga ros dan mencampurkan dengan ekstrak dari buah beri. Daging bertumbuhan disekitarnya tetapi tidak sama dengan kantung telur yang sebelumnya. Walaubagaimanapun, telur itu kembali ke tempat yang asal dan tidak tergantung lagi dan pesakit itu sembuh.”

Setelah itu, pada tahun 1883, seorang pakar perubatan Perancis Jean Alfred Fournier telah mengkaji hal yang sama dan menamakan penyakit tersebut sebagai Fournier’s Gangrene.

DI MANAKAH KITA HARI INI?

Sumbangan Islam dalam perubatan konvensional adalah sangat besar. Masyarakat seharusnya memahami perkara ini. Sikap menolak perubatan konvensional dan mengiktiraf perubatan alternatif lain sebagai perubatan Islam secara total adalah salah. Diharap artikel ini dapat mengembalikan persepsi masyarakat terhadap perubatan hospital. Sejarah pembinaan dan rawatan di hospital adalah sejarah umat Islam. Amat malang sekiranya tidak digunakan oleh umat Islam sendiri. Khusus untuk para doktor dan pengamal perubatan Islam, marilah kita mengambil semangat para cendekiawan Islam dahulu dengan memberikan rawatan terbaik kepada pesakit melalui pemerhatian yang teliti dan kajian yang terkini.

 

 

Dr. Mohd Hanis bin Mohd Nor
Pegawai Perubatan Hospital Kuala Lumpur
Unit Sukarelawan & Kemanusiaan I-Medik

Read article

826

Kenyataan Rasmi I-Medik Berhubung Rawatan Pergigian Palsu, Tanpa Tauliah

Mesej

07/10/2017

Bismillahirrahmanirrahim..

Rawatan Pergigian Palsu, Tanpa Tauliah

1. I-Medik berpendapat tindakan memberi perkhidmatan “braces” tanpa daftar & tanpa sijil kelayakan yang sah oleh sesiapa pun adalah bersalahan dengan undang-undang. Tambahan lagi, perbuatan tersebut adalah sangat berbahaya kepada orang awam yang memilih untuk membuat rawatan dengan pihak ini dengan alasan kos rawatan yang lebih rendah dan mudah didapati berbanding di klinik pergigian berdaftar.

2. Masyarakat perlu diberi kesedaran akan kepentingan mendapatkan rawatan professional berbanding rawatan yang indah khabar dari rupa.

3. Bukan setakat “fake braces” atau pendakap palsu, mendapatkan rawatan pergigian seperti gigi palsu, tampalan atau cabutan di rumah juga kini berleluasa. Kebanyakan pesakit gigi akan hanya akan datang mendapatkan khidmat pergigian professional sekiranya terdapat komplikasi kerana kelazimannya pihak yang memberi rawatan palsu atau tiada kelayakan ini akan mengambil tindakan berlepas tangan atau enggan bertanggungjawab.

4. Pemasangan pendakap palsu dan beberapa rawatan asas pergigian perlulah dilaksanakan secara steril di klinik berdaftar bagi mengelakkan komplikasi rawatan. Masalah akan timbul apabila jangkitan silang penyakit berjangkit mula tular semula seperti Hep B, Hep C, TB dan lain-lain lagi. Di samping itu, susunan gigi yang tidak teratur hanya akan menjadi lebih teruk jika pendakap palsu dipasang tanpa ilmu dan berdasarkan ilmu YouTube sahaja.

Kita pastinya tidak mahu keadaan ini berterusan kerana akhirnya apabila berlaku komplikasi, mangsa akan mula datang kepada pegawai pergigian berdaftar untuk betulkan semula apa yang telah rosak.

Gigitan atas dan bawah tidak boleh bertemu, gigi goyang dan terpaksa dicabut, serta muka dan gusi bengkak kerana jangkitan – semuanya boleh berlaku jika tidak ada penjagaan yang baik sepanjang proses rawatan berlaku.

5. Berikutan kes wanita tersebut yang dilepaskan dari penjara 6 bulan atas bantuan NGO seperti PPIM, PPEM dan orang awam, pihak I-Medik merasakan ianya bukanlah tindakan wajar untuk membiarkan pesalah laku ini bebas dan diberi peluang kedua. Malahan kita bimbang sekiranya perkara ini berulang lagi, pesalah laku sudah lali dengan hukuman yang dikenakan undang-undang, hanya kerana mendapat sokongan belakang dari orang ramai.

Kita gusar jika tiada tindakan tegas dikuatkuasakan, akan lebih ramai lagi orang awam yang bakal menjadi mangsa kerakusan pihak tidak bertanggungjawab seperti mereka ini.

6. Sebagai individu muslim, kita seharusnya lebih peka dan bertanggungjawab ke atas setiap tindakan yang kita lakukan. Perkhidmatan yang diberikan tanpa sijil akhirnya akan memberi lebih mudarat kepada orang ramai yang tidak bersalah. Harta yang dicari dengan cara yang tidak halal adalah tidak berkat dan menjadi asbab kepada azab seksa di akhirat.

Oleh yang demikian, pihak I-Medik bahagian Pergigian menggesa agar:

(1) Semua pengguna berhati-hati dengan sebarang perkhidmatan pergigian tidak berdaftar. Gunakanlah khidmat kesihatan pergigian kerajaan atau swasta yang terbukti pendaftarannya dengan pihak autoriti.

(2) Orang awam juga dinasihati agar memboikot sebarang khidmat pergigian di rumah-rumah, hotel-hotel, dan premis tidak berdaftar. Laporkan sebarang kegiatan mereka kepada pihak kementerian dan sama sekali jangan menyokong aktiviti haram ini.

Katil dan alatan pergigian yang digunakan semasa rawatan tanpa pentauliahan.

(3) Semua pertubuhan bukan kerajaan dan orang perseorangan diharap dapat menyokong inisiatif dan penguatkuasaan oleh pihak kerajaan dan seruan-seruan yang dilaungkan mestilah tidak bertentangan dengan polisi dan undang-undang yang telah digariskan.

Wabillahitaufiq walhidayah.

 

DR. NABILAH BINTI MOHD YAAKOB
Pegawai Pergigian
Ahli I-Medik

Read article

227

Hijrah: Azam Kesihatan

Info Sihat, Motivasi

30/09/2017

Tidak terlambat untuk mengucapkan Salam Maal Hijrah kepada sekalian umat Islam. Pada kebiasaannya, Awal Muharam akan dijadikan sebagai titik mula bagi menetapkan azam tahunan bagi sesetengah umat Islam untuk berhijrah kepada keadaan yang lebih baik.

Oleh sebab itu, boleh juga kita cuba menambah di dalam azam hijrah tahun ini kandungan azam yang berbentuk kesihatan. Hal demikian kerana penjagaan kesihatan juga merupakan sebahagian daripada tanggungjawab agama yang dituntut.

Sabda Rasulullah SAW: “Sesungguhnya kamu mempunyai tanggungjawab untuk menunaikan hak terhadap tubuh badan kamu.” (Hadis Riwayat Bukhari)

Di dalam hadis lain: “Orang mukmin yang kuat lebih baik dan disukai oleh Allah daripada orang mukmin yang lemah.” (Hadis Riwayat Muslim)

Nabi SAW juga pernah bersabda: “Ada dua jenis nikmat yang banyak melekakan ramai manusia iaitu nikmat sihat dan nikmat masa lapang.” (Hadis riwayat Bukhari)

Doa Rasulullah SAW yang sering dibaca di dalam Al-Ma’thurat: “Ya Allah, sihatkanlah badanku, Ya Allah sihatkanlah pendengaranku, Ya Allah sihatkanlah penglihatanku.”

Tokoh dakwah terkenal, Imam Hassan Al-Banna yang mengasaskan pertubuhan dakwah Ikhwan Muslimin di Mesir pernah menasihati ahlinya agar melengkapkan diri dengan ciri-ciri peribadi muslim yang salah satunya ialah “tubuh badan yang kuat”. Beliau menasihati ahlinya (umat Islam umumnya) supaya melakukan pemeriksaan kesihatan secara menyeluruh, menjauhkan pengambilan teh dan kopi, serta tidak makan secara berlebihan.

Hanya dengan tubuh badan yang sihat dan kuat, kita akan mampu menunaikan tanggungjawab agama. Di dalam kaedah feqah ada menyebut: “Apa-apa yang tidak sempurna sesuatu perkara wajib kecuali dengannya, maka hal itu menjadi wajib”. Penunaian tanggungjawab agama hanya dapat disempurnakan dengan tubuh badan yang sihat.

CADANGAN PERTAMA bagi azam kesihatan untuk tahun hijrah kali ini ialah mengamalkan gaya hidup yang sihat. Perkara ini meliputi:

i. Mengamalkan pemakanan sihat

  • Seperti rendah kalori dan lemak tepu, kurang garam, tinggi kandungan serat, rendah glycaemic index (GI), mengurangkan pengambilan minuman bergula tinggi.

ii. Kerap bersenam

  • Individu yang beriadah secara sederhana sebanyak 150 minit seminggu dilaporkan kurang berisiko mendapat penyakit jantung sebanyak 14% berbanding mereka yang tidak beriadah.
  • Bagi mereka yang sihat, kerap melakukan aktiviti fizikal dapat mengurangkan risiko daripada menghidap penyakit-penyakit yang menyebabkan masalah kardiovaskular sebanyak 20%-30%.
  • Aktiviti seperti berjalan, berjoging, dapat menurunkan tekanan darah sebanyak 13/18mmHg (SBP/DBP)

iii. Berhenti merokok

  • Amalan merokok berisiko meningkatkan kebarangkalian sebanyak 2-4 kali menyebabkan penyakit kardiovaskular berbanding dengan mereka yang tidak merokok.
  • Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia yang bersidang kali ke-37 di Dewan Syura, Tingkat 11 Pusat Islam Kuala Lumpur pada 23 Mac 1995 telah membincangkan isu Merokok Dari Pandangan Islam dan telah bersetuju memutuskan seperti berikut:

“Merokok adalah haram dari pandangan Islam kerana padanya terdapat kemudaratan”.

  • Bagaimana pula dengan rokok elektronik atau vape? Laporan terbaru US Surgeon General melaporkan remaja yang terdedah kepada nikotin akan menyebabkan ketagihan dan membahayakan perkembangan otak mereka.

iv. Mengekalkan berat badan pada tahap ideal

  • Berat badan ideal (BMI 18.5-22.9), ukur lilit pinggang (lelaki <90cm, wanita <80cm). Obesiti (BMI >27.4)
  • Obesiti meningkatkan risiko kematian disebabkan oleh penyakit jantung sebanyak 50% bagi wanita dan 60% bagi lelaki.
  • Pengurangan berat badan sebanyak 5-10% dapat menurunkan tekanan darah, mengawal paras gula dan lemak dalam darah dan kehidupan akan lebih berkualiti.

v. Faktor diet dan gaya hidup seperti merokok, kurang melakukan aktiviti fizikal dan pengambilan alkohol, akan menyumbang kepada faktor kardiovaskular seperti obesiti, darah tinggi, kencing manis dan tinggi paras kolesterol dalam darah sebanyak 70%. Juga kesemuanya menyumbang kepada lebih 95% serangan jantung.

CADANGAN KEDUA ialah menjalankan pemeriksaan kesihatan berkala.

  • Pemeriksaan kesihatan bertujuan untuk mengesan penyakit lebih awal supaya boleh diberi rawatan awal bagi mengelakkan komplikasi.
  • Bagi mereka yang sihat dan tidak mempunyai risiko, ujian saringan untuk penyakit kencing manis harus dilakukan semenjak umur 30 tahun. Jika keputusan normal, ujian boleh dilakukan sekali pada setiap tahun.

Pemeriksaan kesihatan tidak mengira usia

CADANGAN KETIGA ialah bagi mereka yang telah menghidap sebarang penyakit, berazam untuk mematuhi temujanji kesihatan, berdisiplin memakan ubat-ubatan dan mematuhi nasihat doktor.

  • Mematuhi sepenuhnya pengambilan ubat pencegah penyakit kardiovaskular (aspirin, ubat darah tinggi dan ubat penurun kolesterol) dapat menurunkan kebarangkalian serangan penyakit kardiovaskular kali pertama atau kali kedua sebanyak 80%.
  • Lebih lama tempoh interaksi antara pembimbing dan pesakit, penurunan A1C (kandungan gula dalam darah selama 3 bulan) akan lebih baik. Pembimbing di sini boleh jadi merupakan seorang doktor, ahli farmasi, jururawat diabetes, dan pakar pemakanan.

Bagi mereka yang mengimani kesempurnaan Islam, mereka pasti tidak akan mengasingkan kepentingan penjagaan kesihatan daripada kesempurnaan agama ini. Tubuh badan merupakan amanah daripada Allah yang harus dijaga seperti amanah-amanah lain. Muslim yang mempunyai tubuh badan yang sihat akan melahirkan umat yang kuat. Semoga tahun 1439 Hijrah merupakan tahun yang lebih baik untuk kita semua. Insya-Allah.

Dr Mohamad Azrul Azly Bin Zarul Fu’ad
Pegawai Perubatan Hospital Selama, Perak
Ahli I-Medik Perak

 

Rujukan:

  1. Risalah Taalim Imam Hassan Al-Banna
  2. Clinical Practice Guidelines On Primary And Secondary Prevention Of Cardiovascular Disease 2017, KKM.
  3. Clinical Practice Guidelines On Management Of Hypertension 4th Edition, KKM.
  4. Clinical Practice Guidelines On Management OF Type 2 Diabetes Mellitus 5th Edition, KKM
  5. Kenyataan Media JAKIM Mengenai Hukum Merokok Dari Pandangan Islam Pada 25 Julai 2011.

Read article

345

“Doktor, saya rasa ini gangguan jin.”

Info Sihat

28/09/2017

Bulan lepas saya merawat seorang pesakit kencing manis di klinik, saya bertanyakan perihal penyakitnya. Kali ini jawapannya agak berbeza daripada jawapan tipikal pesakit saya;

“Doktor, saya rasa penyakit yang saya hadapi ini bukan kencing manis. Segala simptom kebas-kebas tangan, kerap buang air kecil ini ada penyebabnya, Dan saya yakin sebabnya bukan kencing manis.”

Saya semakin tertarik dan bertanya, “Apa sebabnya, puan?”

“Saya terkena gangguan jin. Ada orang dengki dengan saya. Ketika saya muda saya tak pernah sakit apa-apa. Tapi lepas berlaku gangguan ini, menyebabkan saya banyak masalah. Bermula dengan badan rasa sakit-sakit kemudian datang simptom lain.”

Saya terus mendengar sambil membelek keputusan darahnya;

  • Fasting blood sugar (FBS) : 16 mmol/L
  • HBA1C : 12%

Ini menunjukkan kawalan kencing manis yang sangat teruk, tidak terkawal langsung. Saya tersenyum sambil memberi peluang kepadanya menerangkan lagi.

“Kadang-kadang bila datang gangguan tu lagi, tangan dan kaki saya memang akan kebas-kebas, tapi lepas saya berzikir dan baca ayat pendinding. Alhamdulillah, terus hilang.”

Saya mencelah, “Bagaimana puan yakin semua itu adalah kesan gangguan?” Beliau menjawab ada seorang ustaz berkata begitu. Terus percaya dan yakin, berpegang dengannya sampai sekarang. Saya cuba menerangkan keadaan sebenar, bahawa segala simptom yang dihadapi adalah berpunca daripada taraf gula dalam darah yang tidak terkawal.

Namun selaku pensyarah di sebuah kolej, beliau menolak mentah-mentah tanpa mempertimbangkan penerangan saya. Mungkin kerana saya nampak lebih muda barangkali. Kemudian saya cuba menambah dos ubat Metformin (ubat kencing manis), namun beliau menolak. Saya lihat di hadapan bukunya, sudah tertulis “difficult patient” oleh rakan doktor lain.

Saya terangkan risiko kencing manis tidak terkawal seperti strok, buah pinggang rosak, kerosakan saraf mata dan lain-lain. Namun jawapannya sangat menyejukkan hati; semua itu adalah ketentuan Allah, jika berlaku pun. Saya mengiyakannya tanpa membantah, sambil berkata, “Tapi kita manusia diberi pilihan untuk berusaha mengelakkan mudarat.”

Sesi rawatan saya tamat, sambil hati terasa berat dan kecewa.

* * * * * * * * * *

Gejala diabetes

  1. Beriman dengan kewujudan jin dan malaikat itu adalah rukun iman. Kita semua perlu mempercayainya. Namun tidak semua perkara adalah disebabkan gangguan jin. Ilmu sains juga adalah ilmu Allah. Ilmu yang diizinkan oleh Allah untuk manusia mengambil manfaat darinya. Perubatan yang diamalkan sekarang adalah satu cabang ilmu yang sangat bernilai, ilmu yang berkesinambungan daripada tokoh-tokoh perubatan islam terdahulu seperti Ibn Sina, Azzahrawi dan lain-lain.
  2. Kencing manis atau diabetes mellitus berpunca daripada berkurangnya taraf hormon insulin yang berfungsi untuk mencerna gula dalam darah, ataupun sel-sel badan tidak sensitif kepada insulin. Selepas kita makan karbohidrat (nasi, roti, gandum) atau minum minuman manis, kandungan gula dalam badan akan meningkat, Hormon insulin inilah yang akan membawa gula tersebut ke sel-sel badan untuk digunakan sebagai tenaga. Jadi bila kurangnya insulin, menyebabkan kandungan gula akan tinggi. Ia tidak dapat digunakan untuk tenaga, dan mendatangkan banyak komplikasi lain.
  3. Ubat kencing manis berfungi untuk mengawal gula dalam darah, tapi tidak menyembuhkan kencing manis. Sehingga kini tidak ada lagi penawar kepada kencing manis. Ia boleh dikawal tapi tidak boleh diubati.
  4. Tanda-tanda kencing manis tidak terkawal adalah;
    • Cepat rasa haus
    • Kerap buang air kecil
    • Badan tidak bermaya
    • Kebas-kebas tangan dan kaki
    • Mata semakin kabur dan mungkin buta
    • Luka susah sembuh dan semakin teruk
    • Strok atau lumpuh yang kekal

Berlakunya semua simptom di atas ada penerangannya. Apabila taraf gula tinggi dalam darah, menyebabkan air lebih banyak dikeluarkan dari badan melalui kencing. Ini menjadikan badan sentiasa rasa lemah dan cepat haus. Gula menyebabkan kerosakan pada saraf dan salur darah, menyebabkan kebas-kebas tangan dan kaki, luka susah sembuh kerana salur darah tidak efektif.  Gula yang tinggi juga merosakkan banyak organ lain seperti buah pinggang dan jantung. Juga merosotnya antibodi badan, menyebabkan mudah dijangkiti penyakit termasuk TB (tuberkulosis/batuk kering). Komplikasi paling menakutkan adalah strok dan rosak buah pinggang.

  1. Memilih untuk tidak mengawal gula adalah memilih untuk mendatangkan mudarat pada tubuh badan, kerana ia akan mendatangkan komplikasi yang lebih buruk dalam jangka masa yang lama. Perbuatan memudaratkan diri sendiri itu adalah haram di sisi Islam.
  2. Kencing manis adalah penyakit yang boleh mendatangkan kesan yang sangat teruk jika tidak dikawal dengan baik. Sedikit demi sedikit ia merosakkan sistem badan, berhati-hatilah wahai para pembaca. Jika anda mula mempunyai simptom kerap buang air kecil, kerap haus, lesu-lesu badan, berjumpalah dengan doktor anda dulu sebelum anda jumpa bomoh. Kesian jin, tak pasal-pasal kena tuduh!

 

Muhammad Hazim bin Mohd. Azhar
Pegawai Kesihatan UD44
Klinik Kesihatan Kuala Sungai Baru, Melaka

Read article

506

Sambutan Hari Ahli Farmasi Sedunia 2017: Kami Sedia Berkhidmat untuk Meningkatkan Kesihatan Masyarakat

Mesej

25/09/2017

Tanggal 25 September telah dipilih sebagai tarikh Hari Ahli Farmasi Sedunia sejak tahun 1912, dalam sebuah kongres di Istanbul, Turki. Namun di Malaysia, sambutan Hari Ahli Farmasi Sedunia mula dirasakan sejak beberapa tahun lalu atas inisiatif beberapa pihak bagi mendekatkan profesion ini ke hati masyarakat.

Rata-rata rakyat Malaysia mungkin belum sepenuhnya mengenali tugas seorang ahli farmasi sebagaimana mereka memahami fungsi seorang doktor. Acapkali ahli farmasi dipanggil doktor walaupun ketika di premis farmasi sendiri kerana di mata masyarakat, penampilan kedua-dua profession ini kelihatan hampir sama.  Berbaju kot putih dan sering kali dilihat di dalam wad atau di kaunter ubat samada di farmasi hospital, klinik kerajaan mahupun di farmasi komuniti. Mereka inilah pegawai atau ahli farmasi yang memainkan satu peranan yang cukup besar dalam aspek kesihatan masyarakat.

Ahli farmasi bertugas di pelbagai sektor seperti sektor kesihatan awam di hospital atau klinik, sektor penguatkuasaan, sektor farmasi komuniti, sektor industri farmaseutikal, sektor penyelidikan dan banyak lagi. Tema sambutan Hari Ahli Farmasi Sedunia di Malaysia bagi tahun ini, iaitu “From Research to Healthcare: Your Pharmacist is at Your Service” merangkumi secara am bidang tugasan ahli farmasi dalam meningkatkan penjagaan kesihatan masyarakat.

Susunan rak ubat yang bersistem. (Sumber: Google images)

Antara peranan penting seorang ahli farmasi adalah memastikan ubat yang diberikan kepada pesakit adalah tepat dengan dos yang selamat untuk merawat  pesakit. Teringat suatu ketika saya bekerja di farmasi komuniti. Pelanggan begitu ramai sehingga mereka perlu beratur. Ada seorang pelanggan yang marah lalu berkata “Hei, kira tablet pun lambat ke?” Hakikatnya, pekerjaan seorang ahli farmasi bukan sekadar mengira tablet. Ada sesuatu yang lebih besar di sebaliknya.

Ahli farmasi adalah seorang yang mahir mengenai indikasi ubat, cara ubat bertindak ke atas tubuh badan manusia, kesan-kesan sampingan ubat, dos yang selamat untuk golongan bayi, kanak-kanak serta orang tua, ubat yang boleh diambil atau tidak boleh diambil untuk golongan tertentu seperti orang yang mempunyai penyakit kronik, pemilihan ubat yang betul untuk merawat penyakit-penyakit minor.

Tugasan ini menjadi semakin penting tatkala masyarakat kini gemar membeli produk yang tular di media sosial tanpa memeriksa kesahihan maklumat yang dipaparkan dan keselamatannya.  Terdapat produk kosmetik, makanan tambahan dan kopi campuran yang mempunyai bahan terlarang dan berisiko memberi kesan yang buruk kepada kesihatan seperti merkuri, sibutramine, sildenafil dan steroid yang tidak didaftarkan.  Di sini, Bahagian Penguatkuasaan Farmasi memainkan peranan yang amat penting untuk menangani isu penjualan produk yang mengandungi campuran ubat terlarang. Ini sangat penting terutama sekali bagi pesakit yang menghidap penyakit kronik seperti pesakit buah pinggang, diabetes, jantung dan kanser.

Farmasi komuniti boleh berperanan penting dalam mendekati masyarakat untuk mempromosikan pengambilan ubat atau supplemen yang tepat. Farmasi komuniti bukanlah sebuah kedai runcit. Sepapan ubat paracetamol dijual di kedai runcit untuk merawat demam tanpa perlu bersoal jawab dengan penjual. Sebaliknya di farmasi komuniti, anda mungkin akan ditanya oleh ahli farmasi mengenai tujuan dan untuk siapa anda membeli ubat tersebut. Ini kerana kami tahu berapa dos maksima bagi paracetamol yang sesuai untuk anda atau anak anda  bagi mengelakkan komplikasi pada organ hati.

Kaunter Farmasi (Sumber: Google images)

Tidak ramai yang tahu bahawa pemeriksaan asas kesihatan seperti tekanan darah, paras gula dalam darah dan paras jumlah kolestrol boleh dilakukan di farmasi komuniti.  Seorang ahli farmasi mempunyai pengetahuan untuk memberikan anda kaunseling serta memberikan cadangan untuk anda memperbaiki tahap kesihatan anda. Bahkan, kami boleh membantu anda untuk menerangkan mengenai ubat yang anda ambil di klinik mahupun hospital.

Farmasi komuniti adalah tempat untuk dikunjungi sekiranya anda mengalami masalah sakit ringan seperti demam, selesema, batuk, alahan kulit, kudis, kutu dan banyak lagi. Akta Racun 1956 membenarkan seorang ahli farmasi untuk memberikan ubat daripada kategori Group C, iaitu yang tidak memerlukan preskripsi daripada doktor. Jika pesakit memerlukan rawatan lanjut, ahli farmasi akan menasihatkan pesakit untuk berjumpa dengan doktor dan mendapatkan preskripsi ubat. Jangan marah sekiranya pihak farmasi tidak dapat memberikan anda ubat tanpa preskripsi yang sah kerana antibiotik serta ubatan penyakit kronik seperti darah tinggi, kencing manis dan darah tinggi memerlukan anda mempunyai preskripsi daripada doktor terlebih dahulu.

Ahli farmasi turut memainkan peranan penting dalam mempromosikan hidup sihat tanpa rokok. Berdasarkan statistik Malaysian Pharmaceutical Society (MPS), setakat tahun 2016, terdapat kira-kira 2500 ahli farmasi yang terlibat sebagai “Certified Smoking Cessation Service Provider” (CSCSP) yang boleh membantu mereka yang mengalami masalah ketagihan merokok untuk berhenti merokok. Malah, ahli farmasi sebagai satu professional kesihatan turut membantah rokok bersaiz kecil atau ‘kiddie pack’ daripada memasuki pasaran Malaysia kembali seperti kenyataan dari meja Presiden MPS dan juga Jawatankuasakuasa Farmasi I-Medik.

Ahli farmasi adalah antara barisan hadapan dalam sistem kesihatan negara bagi mempromosikan penjagaan kesihatan yang betul dan merawat sakit minor. Malah, kami bersedia untuk bersama masyarakat dalam usaha melahirkan masyarakat yang sihat, produktif dan dapat menyumbang kepada agama, bangsa dan negara.

Selamat Hari Ahli Farmasi Sedunia!

Nor Syamimi binti Musa
Ahli Farmasi I-Medik
Calon PRP Farmasi Komuniti

Read article

507

ARAK dan Kesannya pada Diri, Keluarga, Masyarakat dan Negara

Kolumnis, Mesej

22/09/2017

Pengharaman arak dan kesan buruk akibat mengambilnya telah dijelaskan dalam ayat-ayat al-Quran dan Hadis Rasulullah s.a.w. lebih 1400 tahun dahulu. Antara kesan-kesannya yang disebut ialah berpaling daripada ketaatan kepada Allah seperti meninggalkan solat dan berani melakukan maksiat, boleh menghilangkan akal, serta menyebabkan kebencian dan permusuhan. Ayat-ayat Al Quran tentang pengharaman arak diturunkan dalam 4 peringkat dengan mengambilkira orang-orang yang masuk Islam ketika itu masih lagi kurang imannya dan agak sukar melepaskan tabiat kegemaran mereka ketika Jahiliyah.

Tahap pertama mengatakan tentang adanya kandungan alkohol dalam anggur (An Nahl: 67), tahap kedua menyatakan tentang mudharat minum arak lebih besar daripada manfaatnya (Al Baqarah: 219), tahap ketiga pula tentang larangan melakukan solat ketika mabuk (An Nisaa’: 43) dan tahap keempat ialah penetapan terus pengharaman arak (Al Maidah: 90).

Allah berfirman yang bermaksud,

“Wahai orang yang beriman! Sesungguhnya meminum khamar, berjudi, (berkorban untuk) berhala dan mengundi nasib dengan anak panah, adalah perbuatan syaitan. Maka jauhilah (perbuatan-perbuatan) itu agar kamu berjaya.”

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud,

“Barangsiapa meminum minuman keras hingga masuk ke dalam perutnya maka tidak diterima solatnya selama 7 hari, apabila meminum minuman keras sampai hilang akalnya (mabuk) maka tidak diterima solatnya selama 40 hari, apabila ia mati, matinya dalam keadaan kafir, apabila ia bertaubat maka Allah akan menerimanya, apabila  ia mengulanginya lagi maka hak Allah nanti akan memberikan minuman dari darah campur nanah.”

Dikatakan juga bahawa kebanyakan agama di dunia seperti Buddha, Hindu, Kristian dan Sikh juga mengharamkan arak di dalam kitab-kitab mereka kerana kesan-kesan dan akibat-akibatnya lebih banyak mendatangkan keburukan daripada kebaikan. Orang yang minum arak didapati apabila mabuk, mereka mudah melakukan kejahatan dan maksiat berterusan tanpa rasa bersalah di samping pelbagai masalah kesihatan yang dihadapinya.

Pada tahun 2015, data terbaru daripada Badan Kesihatan Dunia (WHO) tentang laporan status global mengenai alkohol dan kesihatan, menunjukkan bahawa orang-orang di Tajikistan mengambil minuman beralkohol paling banyak setiap tahun, dengan jumlah rata-rata 30.3 liter seorang. Ini agak mengejutkan kerana majoriti penduduk ialah 80 peratus Muslim. Ini bermakna orang-orang bukan Islam minum alkohol dengan jumlah yang sangat banyak. Pada urutan kedua ialah Rusia, dengan rata-rata konsumsi alkohol 22.3 liter seorang. Di tempat ketiga ialah Cina (15.1 liter) diikuti Ireland dan Jerman (14.7 liter). Dikatakan bahawa antara sebab-sebab pengambilan alkohol ialah memanaskan badan, menghilangkan rasa sedih dan stress serta sebagai suatu kebiasaan.

Di Eropah, di mana masalah ketagihan arak agak menular dan telah menyebabkan kadar kematian yang tinggi akibat kemalangan, kecederaan dan penyakit ‘liver cirrhosis’ serta kanser hati, pelbagai pihak termasuk kerajaan telah melaksanakan beberapa langkah untuk mengurangkannya termasuk mengharamkan penjualan arak di stesen-stesen minyak, menaikkan cukai jualan arak dan meletakkan amaran kesihatan di label-label botol-botol arak.

Menurut catatan World Health Organization (WHO) pada tahun 2011, tercatat 2.5 juta penduduk dunia meninggal dunia akibat alkohol dan 9% kematian tersebut terjadi pada orang muda (15-29 tahun). Adalah difahamkan bahawa minuman beralkohol yang ada di kalangan masyarakat mengandungi kadar alkohol yang agak berbeza. Bir umumnya mengandungi alkohol 3.5-5 peratus, wine mengandungi alkohol 10-14 peratus, fortified wine mengandungi alkohol 14-20 peratus manakala whisky dan vodka mengandungi alkohol yang paling tinggi iaitu 40 peratus.

Perbezaan kandungan alkohol dalam minuman-minuman keras.

KESAN-KESAN ALKOHOL PADA MANUSIA

Kesan ketagihan akibat meminum alkohol bukannya bergantung kepada jenis alkohol tetapi jumlah yang diminum pada satu-satu masa. Pada dasarnya terdapat dua kesan yang ketara pada penagih alkohol iaitu kesan jangka pendek dan jangka panjang.

Kesan jangka pendek pengambilan alkohol lebih kurang satu botol besar menjadikan seseorang itu kurang daya koordinasi seperti tidak boleh berjalan dengan betul dan tidak boleh membuka pintu. Dalam masa yang singkat ini juga boleh menyebabkan hangoverHangover lazimnya disebabkan oleh keracunan alkohol, bahan lain dalam alkohol dan tindakbalas ketagih alkohol. Tanda-tanda hangover alkohol termasuklah sakit kepala, loya, muntah, cirit birit, gangguan pergerakan usus dan menggeletar selama 8 – 12 jam kemudian.

Kesan jangka panjang akan dirasai selepas meminumnya selama beberapa bulan atau tahun. Kesan utama adalah seperti sakit jantung, hati atau penyakit dalam perut. Bila situasi ini berlaku mereka akan kurang selera makan, kekurangan vitamin, jangkitan penyakit, mati pucuk atau kekurangan haid.  Kematian yang awal adalah lebih kerap pada orang yang kuat minum, terutamanya daripada sakit jantung atau hati, radang paru-paru, kanser, keracunan alkohol yang teruk, kemalangan, pembunuhan dan pembunuhan diri.

  • KESAN PADA OTAK

Pada asasnya selepas diminum, alkohol akan meresap dari usus kecil ke dalam darah.  Alkohol terus dibawa ke jantung yang kemudiannya mengepam darah beralkohol tadi ke seluruh tubuh. Dari sini ia terus meresap ke dalam otak dan seterusnya ke urat saraf. Otak merupakan salah satu organ penting yang dimiliki oleh manusia kerana otaklah yang mengawal segala pergerakan dan perlakuan seseorang dan dengan kemasukan bahan asing ini ke dalamnya ia akan mempengaruhi pergerakan dan kelakuan peminumnya. Di sini, alkohol menyebabkan penindasan kawasan-kawasan yang biasanya mengawal maruah dan disiplin diri sehingga peminum mula merasa kurang sifat malu, fikiran bercelaru, dan pergerakannya pula agak tidak terkawal.

Peminum juga kurang keupayaan dari segi belajar, membentuk idea spontan, menumpukan fikiran, dan membuat pertimbangan yang teliti. Semakin banyak jumlah alkohol yang diminum semakin kuat otak tertindas sehinggakan boleh menyebabkan tidak sedarkan diri dan seterusnya kematian.

  • KESAN PADA HATI

Kesan alkohol yang paling bahaya adalah kesan pada hati. Setiap kali seorang peminum meminum alkohol, hati akan mengalami kecederaan (mendapat luka). Sel hati akan mati dan menjadi parut. Parut ini akan mengurangkan kemampuan hati untuk berfungsi dengan sempurna. Parut yang serius akan menyebabkan hati tidak dapat berfungsi langsung. Keadaan ini disebut sirosis hati dan boleh membawa maut.

Gambar di kiri sekali menunjukkan hati yang sihat. Beransur turutan ke kanan gambar adalah hati yang menghidapi fibrosis (berkenaan hepatitis C), sirosis & kemudiannya kanser hati.

  • KESAN PADA PERUT

Alkohol juga menyebabkan kerengsaan perut (gastritis) yang akhirnya boleh membawa kepada ulser. Bagi mereka yang memang menghidapi ulser perut, sakitnya akan menjadi semakin teruk.

  • KESAN PADA SARAF

Kerosakan saraf boleh menyebabkan pelbagai jenis penyakit seperti sindrom Wernicke-Korsakoff dan kerosakan sel-sel otak, yang seterusnya membawa kepada komplikasi psikiatri. Peminum boleh mengalami halusinasi pendengaran, amnesia, paranoia, kemurungan, dan kecenderungan membunuh diri.

  • KESAN PADA JANIN

Peminum alkohol kronik yang sedang hamil boleh menyebabkan kandungannya mempunyai ciri-ciri kecacatan seperti kekurangan berat badan, saiz kepala yang terlalu kecil berbanding tubuh, kurang penyelarasan otot, keadaan muka yang rata, dan kelemahan sendi-sendi.

LAIN-LAIN KESAN

Selain daripada kesan-kesan di atas, alkohol juga bertindak dengan pelbagai sistem dan organ tubuh. Contohnya, kesan terhadap sistem peredaran tubuh menyebabkan darah lebih banyak dialirkan ke kulit. Ini menyebabkan kulit peminum menjadi kemerah-merahan dan perpeluhan meningkat. Pengepaman jantung juga bertambah pantas dan kuat seperti individu yang sedang melakukan senaman. Kepada penghidap penyakit jantung, mereka mempunyai kemungkinan diserang penyakit itu.

Peminum alkohol juga didapati lebih cenderung membuang air kecil dengan kerap kerana etanol boleh merencat hormon penahan kencing. Peminum alkohol juga mungkin mengalami anemia atau kurang darah, hipoglisemia (kekurangan gula di dalam darah), dan ketandusan vitamin.

 

Bagi perokok yang meminum alkohol, ia boleh meningkatkan risiko kanser sebanyak 15 kali terutamanya pada bahagian mulut dan tekak.

Selain daripada kesan ke atas kesihatan ia boleh juga menimbulkan pelbagai masalah sosial. Masalah ketagihan alkohol boleh merosakkan hubungan persahabatan, kehilangan pekerjaan, hutang, simpanan keluarga dihabiskan, masalah rumah tangga, penganiayaan, penderaan, keruntuhan moral dan sebagainya.

Oleh itu hindarilah dari meminum minuman tersebut kerana jelas alkohol sangat ketara kburukannya.

MINUMAN KERAS – MALAYSIA

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah meletakkan Malaysia sebagai negara ke 10 tertinggi di dunia dalam jumlah pengambilan atau minum arak oleh rakyatnya. Rakyat negara ini membelanjakan RM1.5 bilion untuk arak setahun. Ini adalah perkara yang amat serius tetapi tidak diambil berat oleh banyak pihak untuk membendungnya, demikian laporan akhbar The Star 23 Mei 2011)

Mengimbas kembali sejarah negara kita, 36 tahun yang lepas iaitu pada 25 Januari 1981, negara diselubungi dengan berita yang amat memilukan apabila sekurang-kurangnya 32 orang disahkan meninggal dunia dalam tempoh dua hari di Lunas, Kulim akibat minum samsu murah. 49 orang lagi dimasukkan ke hospital, dengan lima daripadanya menjadi buta buat selama-lamanya. Walaupun pada awalnya terdapat pelbagai pandangan dan tindakan yang akan dilakukan daripada pihak Kerajaan Persekutuan hinggalah peringkat pejabat daerah akan keperluan untuk mengharamkan samsu atau arak dari bumi Malaysia namun setelah 36 tahun arak masih lagi dijual di merata tempat.

Pernah dikatakan bahawa Kerajaan Persekutuan menerima pendapatan sebanyak RM 1.75 billion bagi tahun 2010 daripada penjualan arak iaitu satu sumber pendapatan yang amat tinggi bagi negara tetapi ianya tidak bermakna kerana pendapatan tersebut dijana dengan kos kepada kesihatan dan nyawa manusia. Peruntukan undang-undang mengklasifikasikan arak sebagai minuman dengan kandungan alkoholnya melebihi dua peratus (2.0%) sahaja sementara yang di bawah peratusan itu bukan arak.

Masalah sosial akibat penjualan arak amat ketara seperti pergaduhan, gangguan seksual, penderaan anak dan isteri, gangsterisme, kemalangan, dan pelbagai masalah sentiasa menular di kalangan masyarakat di Malaysia. Statistik kerajaan membuktikan bahawa hampir 45% manusia yang minum arak murah di Malaysia adalah golongan belia yang dibawah umur 18 tahun.

Kini di pasaran terdapat lebih dari 300 jenis arak buatan tempatan dengan lesen dijual di paras bawah RM30 dengan kandungan 40% alkohol dengan isipadu 750ml, manakala yang paling murah dijual ialah RM1.70 sebotol isipadu 125ml dengan kandungan 38% alkohol, ia sangat murah berbanding air bergas seperti 100 Plus atau sebungkus Milo ais. Pelbagai jenama yang menarik perhatian remaja bawah umur 18 tahun untuk mencuba arak-arak murah ini.

Jadi, kami tidak nampak di mana manafaatnya mengadakan Beer Festival di Malaysia sedangkan banyak negara Barat sedang mengambil langkah-langkah untuk membendung gejala sosial ini. Pengambilan alkohol jelas mendatangkan kesengsaraan dan penderitaan kepada peminumnya, keluarganya, masyarakat sekeliling dan mampu menjejaskan pembangunan dan ekonomi negara jika yang terlibat adalah belia-belia yang merupakan tonggak dan pewaris bangsa dan ummah.

Kami berharap agar pihak kerajaan ‘membuat apa yang dikatakan’ iaitu mengharamkan arak atau alkohol dalam apa jua bentuk atau keadaan dan menolak sebarang penganjuran pesta arak dan yang seumpama dengannya demi kebaikan semua rakyat Malaysia.

 

Dr. Norzila binti Baharin
MD (USM)
Unit Pendidikan I-Medik

Read article

1088

SOAC Act 2017: What is it to the health care providers?

Kolumnis

15/09/2017

The Sexual Offenses Against Children (SOAC) Act 2017 [Act 792], which was recently gazetted and implemented by the Malaysian Parliament, was welcomed by many and hailed as a successful step to further protect our children from sexual perpetrators. Originally tabled in Parliament, with its first reading on March 27th, the then much anticipated Child Sexual Offense Bill 2017, went through a very swift second and third reading, and in less than a week, subsequently passed by Parliament on April 2nd 2017 and implemented July 10th. Some law observers commented that this Bill was probably one of the fastest read, approved and implemented Act in the country. It could be due to the fact that the Bill had prior widespread support from 115 Members of Parliament, both from government Backbenchers and Opposition parliamentarians alike.  This proved that this country’s law makers can achieve to an agreement, regardless of their political affiliation, if a law benefits the majority. Furthermore, this issue was extensively lobbied by the Star newspaper, especially after its R.AGE team released a documentary on sexual crimes against Malaysian children. Nonetheless, the overwhelming support, which came from both the political divide, was timely as cases of child grooming and pornography have gone to an alarming high rate.  In 2013, statistics from PDRM showed that there were close to 10,000 cases of children being victims of ‘some kind of’ sex crime.  This included 2893 cases of outraging modesty of a child, 6200 cases of child rape and over eight hundred cases of child incest.

Sexual and reproductive health of the child (teenager)

Approximately 13,000 to 17,000 teenage pregnancies occur annually and the 5th Malaysian Population and Family Survey in 2014 has shown that 2.3% of our 13 to 17-year-olds are already sexually active, with very poor sexual and reproductive health knowledge. In addition, The National Health and Morbidity Survey conducted by the Ministry of Health (MOH) Malaysia had revealed that the prevalence of sexual activity among teenagers had rose from 1.8 % in 1996 to 8.3% in 2011. Correspondingly, a survey done by the LPPKN (Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara) had shown that the percentage of teenagers engaging in sexual activity had rose from 0.9% in 1994 to 2.2% in 2004 and 6.5% in 2010. As regards to teenage pregnancy, data from MOH indicated that new cases of teenage pregnancies for those ages 10 to 19, from January to December 2011, was 18,652, of which 4,222 (23%) were out of wedlock. This issue is closely linked to other social problems such as sexual intercourse outside marriage (Zina), baby dumping, incest, sexually transmitted diseases and HIV infection.  Other contributing factors have been identified which included the lack of knowledge on sexual and reproductive health, peer pressure, family conflicts, lack of religious education, and influence of social media and the internet.

Owing to this, the MOH, being the largest health care provider for this country, had published a guideline to address the sexual and reproductive health issues in teenagers. This comprehensive guideline considered not only the medical management of contraception for the young but also expanded to other aspects which included law, medical ethics, religion, children’s rights and local socio-cultural influences in handling such issue. This 2012 guideline serves as a manual to all primary health care givers in handling sexual health and reproductive problems for teenagers aged 18 and below.

The teenager and consent

Section 2 of the Age of Majority Act 1971 [Act 21] and Child Act 2001 [Act 611] stated that the majority age for both male and female is eighteen (and above).  Concurrently, the SOAC Act 2017, as applies to Section 2, defines a child as those who are under the age of eighteen. Generally, the law sees that only adults are capable in giving consent.  To put it in another way, those below 18 cannot legally give consent, which also includes consent to medical treatment. In this aspect, when a health care provider is approach by a young ‘client’, he/she is obliged to see and treat the young lady accordingly.  However, subsequent medical investigations and treatment should require consent from the patient, and since the young lady is a minor, consent should be obtained from her guardians or parents.  As stated in the MOH guideline, even though there is no written law in this country that consent is required for non-invasive procedures (e.g. counselling), the MOH encourages its staff to obtain consent from the child’s parents nonetheless.  This is to ensure that the practice done by its staff is in harmony to the local law as well as professional ethics of the Ministry. Conversely, the guideline specified that invasive procedures (including ultrasound and UPT) must require consent from the child’s parents or guardians, however it was noted that a verbal consent would suffice.

Has the SOAC Act now ‘protect’ the 16 to 18-year-old teenager?

The Malaysian Penal Code [Act 574], Section 375 subsection (g) defined statutory rape as a man having sexual intercourse with a woman with or without her consent, when she is under sixteen years of age. This means that any consensual sex, outside legal marriage, to a 15-year-old female teenager is considered a crime and should be reported to the authorities.  Therefore, it is compulsory that a health care provider report to the police, of any consensual sexual activity of his/her below 16-year-old single ‘client’ has had.  It is not mandatory, however, to make a police report of any sexual inferences of the 16 to 18-year-old ‘clients’, but this practice may change with the introduction of the new Act.

Prior to the implementation of the SOAC Act, there is no clear provision in the law to ‘protect’ children between the ages of 16 to 18, of any sexual offenses.  However, this Act has broadened the protection to teenage girls between this age brackets.  In addition, it has also expanded the scope of protection beyond that of the act of sexual intercourse alone, to include criminalising ‘touching’ in a sexual manner. Section 14 refers to the physical sexual assault on a child which included, any person, for sexual purpose, touches a child or making a child touch any part of her body or a person’s body or other acts that involve physical contact with a child, without sexual intercourse, is considered commits an offence.  The person then shall be punished, upon conviction, to not more than 20 years of imprisonment and liable to whipping.  Section 14 is meant to protect the teenager, either male or female, from being sexually molested or touched in a sexual manner by a perpetrator, presumably a male. It does not however specify whether exemptions apply if the individuals were consensual in that sexual yet non-coital activity.  In other words, if the 17-year-old girl had a consensual romantic relationship, not amounting to sexual intercourse, with her 19-year-old boyfriend, that male partner has committed a crime and can be punishable by imprisonment and whipping.  It was further explained that, it is up to the court to determine what constitutes as sexual purposes.

As discussed above, consensual sexual acts, not leading to intercourse, done by or unto minors between the ages of 16 to 18 are now considered an offence.  Unlike in some states in the USA, where the “Romeo and Juliet Law” may be applied, Malaysia has not included the so called “Sweetheart Defence” clause in its provision of the current Act. Hence, the new Act might have ‘indirectly’ criminalised Zina amongst youngsters, in the eyes of the common law?

Failure to give information is now an offence

The new Act has also made it compulsory by law that any forms of sexual crime to the teenager be reported to the police, failure which can be subjected to a heavy fine.  Section 19 states “[n]otwithstanding section 13 of the Criminal Procedure Code [Act 593], any person who fails to give information of or the commission of or the intention of any other person to commit any offence under this Act, or any offence specified in the Schedule where the victim is a child, to the officer in charge of the nearest police station, commits an offence and shall, on conviction be liable to a fine not exceeding RM 5000.”  In other words, if the health care provider sees a young 17-year-old ‘client’, seeking contraceptive consultation, that doctor/nurse is now obligatory to make a police report of the sexual activity of his/her ‘client’.  Prior to this, the doctor would only need to seek parental consent before counselling and treating the teenage girl. However, with the implementation of the new Act, failure to report to the police of sexual encounters the 16 to 18-year-old girl has had, with or without the act of coitus, may subject the doctor or nurse to criminal charges and a hefty fine.

Conclusion

The new law was drafted to protect our children from sexual advances by predators and Section 2, 14 and 19 of the new Act has added ‘extra protection’ to them, presumably not covered by the Child Act 2001.  All medical and health care providers should be aware of the new Act and how it could impact their work when providing sexual and reproductive health care services and advice to their teenage ‘clients’.

 

 

 

 


Dr. Mohamed Hatta Tarmizi
Consultant Obstetrician and Gynaecologist
Post Graduate Certificate in Law and Medical Ethics (Edinburgh University).

*Disclaimer: any views expressed in this article are those of the author and do not necessarily represent the official views of, and should not be attributed to I-Medik

Read article