MENU

Author

1207

Pasangan doktor mithali

Motivasi

10/02/2013

Alhamdulillah ketika berkembara ke utara semenanjung di Kedah, Perlis dan Pulau Pinang baru-baru ini, saya berkesempatan untuk bertemu dengan sahabat lama saya, Dr Zulkifli Yusof (ZY) dan Dr Murizah Mohd Zain (MMZ).

Bagi saya, mereka berdua adalah pasangan doktor yang boleh dicontohi oleh anak-anak generasi muda di dalam banyak perkara.

1-Akademik :

Dr ZY dan Dr MMZ adalah merupakan mantan pelajar dan mahasiswa yang konsisten dan cemerlang di dalam sejarah pengajian mereka. Dr DY adalah merupakan pemenang pingat emas sarjana dalam bidang ENT dan Dr MMZ pula adalah merupakan pemenang pingat emas di bidang sarjana Obstetrik & Ginekologi.

2-Kerjaya :

Dr ZY kini adalah merupakan seorang Pakar Perunding ENT (ear, nose & throat) dan isterinya pula, Dr MMZ pula adalah merupakan Pakar Perunding Perbidanan & Sakit Puan. Mereka berdua kini bertugas di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar. Mereka berjaya menjawat jawatan pakar perunding ketika usia yang masih muda berdasarkan prestasi akademik, kerjaya dan professionalisma yang dimiliki mereka berdua.

3-Aktivis dakwah

Pasangan bahagia ini adalah merupakan aktivis dakwah dan aktivis kemasyarakatan yang sentiasa bekerja gigih untuk membina masa depan Islam sejak daripada zaman persekolahan mereka sehingga ke hari ini. Mereka berdua memegang pelbagai posisi penting di dalam NGO dan tugasan kebajikan yang lain.

4-Kekeluargaan

Keluarga bahagia Pasangan doktor mithali....

Keluarga bahagia pasangan mithali

Saya berkesempatan menziarahi mereka beberapa kali dan bersekempatan untuk melihat dan menyaksikan ‘kemenjadian’ 6 orang anak-anak mereka yang membesar dengan penuh kemesraan, suasana yang soleh, berbakat kepimpinan serta cemerlang di dalam bidang akademik sebagaimana ayah dan ibu mereka.

5-Pautan agama

Saya melihat betapa mereka adalah pasangan suami-isteri dan pemimpin keluarga yang sentiasa berpaut kukuh kepada Islam di dalam kehidupan seharian mereka di dakam setiap aspek kehidupan.

Saya amat berkeyakinan bahawa anak-anak muda generasi digital kini boleh menjadikan mereka berdua sebagai pasangan pendakwah professional yang mithali…

Saya doakan agar mereka terus istiqamah dalam menyumbang kepada Islam dan umatnya.

 

Oleh Prof Madya Dr Zainur Rashid Zainuddin

Read article

1569

Perdagangan Buah Pinggang

Kolumnis

22/06/2012

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), dianggarkan kira-kira 66,000 kes pemindahan buah pinggang, 21,000 kes pemindahan hati dan 6,000 pemindahan jantung telah dijalankan di seluruh dunia pada tahun 2005.

Dengan berlakunya peningkatan global penyakit buah pinggang dan bekalan yang semakin berkurangan bagi buah pinggang untuk rawatan kesihatan telah membawa kepada peningkatan besar dalam perdagangan buah pinggang haram.

Namun, WHO menganggarkan bahawa hanya kira-kira 10% daripada permintaan bagi pemindahan buah pinggang telah dipenuhi pada sepanjang tahun 2005.

Dianggarkan secara konservatif bahawa sebanyak 15,000 kes buah pinggang diperdagangkan secara haram pada setiap tahun.

Kidney Transplant Apabila hidup terdesak...

Buah pinggang (kidney)

Secara purata, seseorang ‘penderma’ akan dibayar USD 2,000.00-6,000.oo (RM 6,600.00-20,000.00) untuk satu buah pinggangnya. Namun, tidak ada rawatan perubatan selanjutnya untuk ‘penderma’ tersebut selepas pembedahan ini.

Hasilnya, ramai ‘penderma’ yang telah mengalami komplikasi perubatan yang serius dan menanggung kos perubatan yang besar, selain daripada meninggalkan mereka dengan wang yang sedikit atau tidak ada wang langsung untuk terus hidup.

Bebarapa orang yang menjalani pembedahan menerima buah pinggang di Cina mendakwa bahawa mereka dikehendaki membayar sebanyak antara USD 10,000-60,000.00 (RM 66,000-200,000.00) bagi satu buah pinggang yang diterimanya.

pakistan organ trafficking Apabila hidup terdesak...

‘Penderma’ yang menjadi mangsa…di Pakistan

Saya berpandangan bahawa ini adalah satu jenayah yang serius. Tidak ada negara di dunia yang membenarkan penyeludupan organ tetapi perdagangan organ haram ini telah hidup subur akibat dibelenggu kemiskinan dan rasuah seperti di Brazil, Israel, Afrika Selatan, Indonesia, India, Pakistan, Iraq, Mesir dan juga di Cina.

Alhamdulillah, setakat ini saya belum pernah mendengar sebarang berita tentang rakyat Malaysia yang terpaksa ‘menderma’ buah pinggang atas desakan hidup tetapi saya tidak dapat menafikan bahawa di sana ada rakyat Malaysia yang terlibat di dalam kes ‘membeli’ buah pinggang yang diperdagangkan daripada negara-negara tadi.

Keadaan terdesak menyebabkan ramai pembeli “terlepas pandang” atau mewajarkan menyalahi undang-undang antarabangsa dan tidak berperikemanusiaan ini dengan membeli organ yang diperdagangkan.

organ surgeon Apabila hidup terdesak...Buah pinggang (dan organ-organ lain) juga kerap digunakan sebagai cagaran untuk peminjam wang di beberapa wilayah di India. Majoriti penderma ini terpaksa menjual buah pinggang mereka demi untuk melunaskan hutang setelah mendapati diri mereka terjerut dalam hutang yang serius.

Sukar untuk diungkapkan dengan kata-kata apabila kebanyakan ‘penderma’ yang terdesak ini berkata”

“Saya akan melakukannya sekali lagi……”

“Saya mempunyai keluarga untuk disara……”

“Apa pilihan yang saya ada?……”

Baca lagi :

http://modern-injustice.com/

http://berkeley.edu/news/media/releases/99legacy/11-03-1999b.html

http://news.upickreviews.com/8-countries-where-human-organs-are-harvested

http://www.huffingtonpost.com/2009/07/24/illegal-organ-trafficking_n_244686.html?view=print&comm_ref=false

http://www.moh.gov.my/images/gallery/orga/edu/awam/Pemindahan_Organ_IslamBM.pdf

Oleh Prof Madya Dr Zainurrashid

Read article

2929

Senyumlah dan bersyukurlah anda dipilih menjadi seorang doktor

Kerjaya

29/09/2011

Alhamdulillah sedar tak sedar sudah masuk 8 bulan bertugas di hospital di tanah air sendiri. Pada mulanya ingatkan “impossible” atau tidak mungkin saya akan “survive” di hospital Malaysia. Bagi kebanyakan pelajar yang belajar di luar negara dan tidak pernah ada pengalaman belajar di hospital di Malaysia, bekerja di Malaysia seolah-olah satu mimpi buruk. Saya sendiri termimpi-mimpi seminggu dua sebelum mula bertugas, tidak dapat bayangkan bagaimana agaknya bekerja di Malaysia.

Lapan bulan berlalu dengan begitu pantas. “Rotation medical” telah berlalu dan kini ortopediks pula. Lagi sebulan di ortopediks, kemudian ke pembedahan pula. Sebulan pertama kerja, memang bukan ‘the best of time’. Mula kerja pukul 7 pagi. “Average” waktu pulang ke rumah dalam 11 malam. Waktu itu, timbul perasaan menyesal menjadi seorang doktor. Mungkinkah saya tersalah pilih kerjaya?  Memang ada terasa di hati mahu “resign”. Kerjaya sebagai doktor rupanya tak seindah yang disangka. Tidak seindah seperti yang kita bayang-bayangkan sebelum ni. Maklumlah, baru kerja, pagi-pagi lagi kene tengking dengan “Medical Officer” (MO), datang “specialist”, kene pula dengan “specialist”. Fakta-fakta “medical” memang banyak tak ingat, cara kerja di Malaysia pula tidak sama dengan di Australia. Bila bertanya sahabat doktor yang lain, rupanya orang lain pun fikir begitu, ada yang terfikir nak kerja di “lab”, nak jadi ahli farmasi, ada yang nak tukar jadi doktor gigi. Saya pula teringin nak jadi suri rumah sepenuh masa.

 

Kini, 8 bulan telah berlalu, sedikit demi sedikit mula menerima hakikat yang saya seorang doktor. Tapi kalau nak difikirkan balik, kalau tidak dapat menerima hakikat pun, saya masih seorang doktor. Tak boleh lari. Saya selalu teringatkan kata-kata seorang doktor yang bekerja di Adelaide, Australia

“Whether you like it or not, you’ll be stuck in this profession for at least 20-30 years, so might as well like it, and enjoy it. Kalau kamu “enjoy” pun kamu seorang doktor, kalau kamu tak “enjoy” pun kamu tetap seorang doktor, baik enjoy kalau macam tu, daripada terseksa emosi dan mental.”

Kata-kata doktor tersebut selalu berulang-ulang di fikiran sewaktu menjalankan tugas di hospital, walaupun memang sukar untuk “enjoy” kerjaya dalam keadaan yang mencabar emosi dan fizikal. Maklumlah,  Ia bukan kerjaya ‘fancy’. Tidak ada pejabat, tidak ada meja sendiri yang kita boleh hias-hias dengan alat tulis dan gambar keluarga. Tidak ada ‘outstation’ di hotel-hotel. Kebanyakkan perkara yang berlaku sepanjang saya bergelar doktor adalah perkara yang tidak disukai ramai, kene tengking, tak tidur malam, balik lewat dan tak dapat bermain dengan anak, penat berjalan ke hulu dan kehilir, naik turun tangga, kadangkala boleh jadi terpaksa berdepan dengan perkara menjijikkan (“direct contact” dgn specimen air kencing, najis, kaki pesakit berulat, kene muntah pesakit dan lain-lain).  Apakah semua ini? Begini rupanya menjadi seorang doktor. Dulu tiada ada pula orang sebut tentang semua ni. Sebelum ni, yang kita dengar tentang kerjaya sebagai doctor, indah-indah belaka.

Bagi setiap penyakit, tentu ada penawarnya. Begitu juga dengan “penyakit” tak mahu menjadi seorang doktor ini. Saya percaya bukan saya seorang saja yang berpenyakit seperti ini. Memandangkan ramai lagi yang bakal bergelar seorang doktor, saya ingin berkongsi bagaimana saya “counter- act” fikiran-fikiran negatif dalam fikiran saya sepanjang bergelar seorang doktor di Malaysia. Bukan apa, sepanjang saya bertugas ni belum pernah bertemu dengan rakan doktor yang memang suka jadi “houseman”. Mungkin sedikit sebanyak boleh bantu saudara dan saudari.

  1. Bagi mengatasi masalah sedih, dan “down-graded” selepas dimarahi/ ditengking bos.  fikirlah bahawa seperti di dalam hadith yang kita pelajari, orang yang tak dapat mengawal marah itu adalah selemah-lemahnya manusia. Satu lagi, bagus juga kene marah, dapat belajar. Tak apa kena marah asalkan pesakit kita selamat.
  2. Bagi mengatasi masalah penat oncall semalaman, ‘patient’ tak berhenti masuk, “zero sleep” semasa oncall- bayangkan bagaimana sewaktu Sultan Muhammad Al-Fatih mengarahkan tentera-tenteranya mengangkat kapal dari hujung bukit ke hujung bukit dalam satu malam, dan pada paginya pula sambung perperangan, pastinya mereka juga mendapat “zero sleep”, no pain, no gain.
  3. Bagi mengatasi masalah sedih meninggalkan anak di rumah- tidak semestinya lagi banyak masa kita luangkan untuk anak bermaksud lebih baik, yang penting adalah keberkatan waktu kita bersamanya. Disini, saya sarankan banyakkan berdoa untuk tabahkan hati. Saya juga sarankan bakal doktor dptkan rumah dekat dengan hospital supaya boleh balik tengahari. Saya kerap pulang ke rumah pada tengahari walaupun hanya balik setengah jam sahaja.
  4. Bagi mengatasi masalah takutkan sesetengah doktor yang dikatakan garang, terutamanya bila dialah yang menjadi MO kita ataupun ditakdirkan kita akan oncall bersamanya- fikirlah bahawa sebagai seorang islam, kita tak dibenarkan takut kepada makhluk lain selain Allah. Kalau MO tersebut kuat marah, dialah selemah-lemah manusia. Kita patut bersyukur tak menjadi seperti MO tersebut. Tapi kena ingat juga, kalau memang kita yang salah, ambilah pengajaran.
  5. Untuk mengatasi masalah menyesal menjadi seorang doktor- percayalah bahawa setiap yang berlaku pada saat ini adalah yang terbaik buat kita, tiada yang lebih baik. Lagipun, kalau kita hayati kerjaya ini, memang banyak mutiara-mutiara, pengajaran-pengajaran yang kita boleh kutip sepanjang bekerja. Ada satu malam saya on-call, 4 pesakit meninggal malam tu, saya kena “attend”. Saya ambil peluang itu untuk muhasabah tentang kematian. Setiap pesakit ada cerita masing-masing, tidak semuanya manis. Ini peluang untuk kita bergaul bersama mereka, saya ambil peluang ini untuk bergaul dengan masyarakat dan selami hati mereka dan masalah mereka untuk mendapatkan gambaran keadaan masyarakat kita masa kini.

Sekian dulu sedikit perkongsian dari saya yang baru setahun jagung di dalam profesion ini. Kesimpulannya, bagi bakal-bakal doktor, terutamanya graduan luar Negara, tahniah, anda bakal menjadi seorang doktor. Jadi senyumlah dan bersyukurlah dengan kenyataan tersebut. Itulah yang terbaik buat anda.

Oleh Dr Ruzaini Adam

Read article

1214

Karnival Khidmat Masyarakat ‘Bersama Prihatin Masyarakat Felda’

Aktiviti

03/08/2010

Program sulung biro i-Medik, ISMA bersama masyarakat felda yang dinamakan ‘Karnival Khidmat Masyarakat’ dengan tema: ‘bersama prihatin masyarakat felda’ telah diadakan di Felda Bukit Kuantan, Kuantan, Pahang pada 30 Julai hingga 1 Ogos yang lalu.

Program selama 3 hari 2 malam ini telah mendapat sambutan yang amat menggalakkan. Seramai lebih dari 160 orang peserta dan tetamu yang datang daripada universiti-universiti dalam dan luar negara telah terlibat dan majoriti adalah pelajar perubatan. Royal Perak Medical College dari Ipoh, Perak telah menghantar kumpulan pelajar teramai iaitu seramai 54 peserta termasuk 2 pelajar berbangsa Cina. Ini diikuti dengan pelajar-pelajar dari Universit Islam Antarabangsa, Mesir, Jordan, Korea, Eropah dan lain-lain negara.

 

Program ini menampakkan kerjasama erat antara ahli ISMA dan kepimpinan penduduk di Felda Bukit Kuantan. Ianya telah terlaksana dengan kerjasama Sekretariat Antarabangsa ISMA (SekTAR), Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA), Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamtan Kampung dan Jawatankuasa Masjid Felda Bukit Kuantan, Pahang. Juga mengambil bahagian ialah Bank Darah Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) Kuantan, Klinik Pendengaran UIAM, Jabatan Optometri UIAM dan Klinik Kesihatan Bukit Goh.

Majlis Perasmian Program telah dirasmikan oleh Nizam Ramli dari Pejabat En Nordin (dari kanan) pengurus Felda, En Mokhtar Ahmad (Pengerusi JKKK), Dr Mat salleh, ? (pengurus Felda Bukit Sagu), Dr Mohd Nor (Pengarah Karnival), En Nizam Ramli (wakil Pengurus Besar Felda Wilayah Kuantan) dan En Jantan Abu Bakar (Pengerusi Masjid Bukit Kuantan) sewaktu membuat lawatan ke pameranBesar Felda Wilayah Kuantan yang telah mewakili Pengurus Besar yang tidak dapat hadir pada hari berkenaan. Belau amat mengalu-alukan program sebegini dan mengucapkan tahniah kepada semua agensi yang terlibat atas kerjasama yang baik. Program kemasyarakat di Felda perlu diteruskan pada masa hadapan.

Penduduk bergotong-royong melapah daging lembu yang telah disembelihProgram ini meliputi aktiviti seperti anak angkat, pemeriksaan kesihatan, pemeriksaan gigi, derma darah, klinik pendengaran, ceramah kesihatan, pertandingan-pertandingan seperti memasak untuk wanita, mewarna untuk kanak-kanak dan Explorace untuk remaja setempat. Sukaneka dan riadhah juga telah diadakan untuk kanak-kanak di Bukit Kuantan dan para belia setempat.

majlis penyerahan anak angkatAntara aktiviti yang memberi impak dalam merapatkan hubungan ahli  ISMA dengan masyarakat adalah program anak angkat. Rata-rata penduduk felda berpuas hati dengan para peserta sehingga ada yang sanggup menerima lebih dari 4 anak angkat. Seramai 138 pelajar telah menjadi anak angkat yang melibatkan 48 keluarga.

Dr Zainurrashid sewaktu memberikan ceramah 'air mata Palestin'

Isu Palestin juga diketengahkan pada malam Ahad selepas solat Maghrib. Slot ini telah dinamakan ‘Air Mata Palestin’. Dr Zainur Rashid Zainuddin dari Aman Palestin telah memberi ceramah menerangkan isu-isu terkini Palestin. Ceramah dan tayangan multimedia yang telah mengambil masa lebih kurang 2 jam.

Program diakhiri pada hari Ahad, 1 Ogos dengan program gotong-royong dan Majlis Perasmian Penutup yang telah disempurnakan oleh En Nordin Harun selaku pengurus Felda Bukit Kuantan.

Read article

1440

Bakal doktor perlu tingkatkan komitmen dalam kerjaya

Kerjaya

09/11/2009

Snapshot 14 (10-2-2012 2-41 PM)

Bangalore, 7 November – Suasana pengamal-pengamal perubatan masakini di tanahair cukup merisaukan. Ini dilihat dari kualti kerja yang makin menurun  di kalangan pengamal-pengamal perubatan terutamanya yang baru tamat pengajian. Senario ini mungkin berlaku disebabkan pengamal-pengamal perubatan masakini lebih mementingkan gaji dari kerjaya dalam perubatan itu sendiri.

Sehubungan dengan itu, Prof Madya Dr Zainurrashid Zainuddin, Timb Pengerusi Sekretariat Luar Negara ISMA menyeru pelajar perubatan di sini untuk lebih komited dalam melaksanakan tanggungjawab sebagai pengamal perubatan. Ini boleh dilakukan dengan sentiasa mengingati hakikat bahawa tugas seorang doktor bukan sekadar merawat pesakit, tetapi juga untuk memastikan pesakit berada dalam keadaan yang tenang emosinya. Beliau menjelaskan bahawa nisbah jumlah doktor dengan pesakit di tanahair adalah tidak setanding, maka seandainya seorang doktor hanya bekerja 8 jam sahaja, sudah semestinya masa yang diluangkan bersama pesakit akan dikurangkan, walhal pesakit memerlukan doktor untuk mendapatkan dorongan dan semangat untuk mengharungi penyakit yang dihidapi.

Beliau berkata demikian di hadapan sekitar 100 pelajar perubatan dari International Medical College, Management Science University di sini.

 

Forum “Medicine Coffee Talk” ini juga telah disertai oleh Dr. Naziah Haron dari i-Medik, yang juga merupakan isteri kepada Prof. Madya Dr Zainurrashid. Program ini adalah anjuran bersama Sekretariat Perhubungan Luar Negara ISMA dan Islamic Youth Association (IYA) Bangalore, dan telah dipengerusikan oleh Sdr. Anas Aminin, Timb. Pengerusi IYA Bangalore.

Pelbagai pengalaman dikongsikan semasa forum tersebut, antaranya ialah tentang halatuju kerjaya sebagai graduan perubatan dari India, dan juga pengalaman mengharungi“housemanship” di Malaysia yang dikongsikan oleh Dr Naziah.
Dr Zainurrashid juga turut menekankan bahawa disiplin adalah aspek penting dalam kerjaya sebagai doktor. Tanpa disiplin, tidak mungkin seorang doktor akan mampu mencapai kecemerlangan dalam kerjaya mereka. Beliau menyatakan bahawa alam pekerjaan sebagai seorang doktor sebenarnya jauh lebih mencabar jika dibandingkan dengan alam pengajian.

Rata-rata pelajar memberi sambutan yang baik semasa forum berlangsung. Ini dapat dilihat dari pelbagai persoalan yang diajukan kepada ahli panel semasa sesi soal jawab.

Read article