Perkasa Literasi Seksualiti Ibu Bapa,Lindung Remaja dari Pemangsa

Jika anda bertanya kepada diri anda sendiri, bagaimanakah anda belajar dan mengetahui tentang perhubungan dan seksualiti? Adakah melalui televisyen? Atau pun melalui bacaan tidak sengaja dari internet? Atau pun daripada abang dan kakak anda? Atau pun adakah melalui perbincangan dengan guru anda di sekolah? Atau mungkin sekali daripada ibu dan bapa anda. Sekiranya pendidikan itu anda perolehi daripada ibu atau ayah anda, cuba anda imbau semula bagaimana keadaannya semasa ibu dan ayah anda menceritakannya kepada anda?

Dalam kemudahan kebolehcapaian dan lambakan maklumat, tidaklah sama jika hendak dibandingkan antara zaman kita dengan zaman anak-anak sekarang. Mereka menghadapi limpahan rangsangan yang sekiranya tidak dikawal dengan baik, akan mendatangkan masalah yang amat serius. Aplikasi-aplikasi โ€œdatingโ€ dalam talian yang boleh menjelma ke alam nyata, pornografi, pemangsa-pemangsa pedofilia, video-video โ€œsoft-pornโ€, bahan bacaan yang meromantiskan jenayah rogol, komik lucah, amat mudah didapati secara sengaja dan juga melalui iklan-iklan yang terkeluar di pelayar internet. Terbaru, kita digemparkan dengan โ€œscammerโ€ yang menyamar sebagai doktor atau guru yang cuba untuk melakukan pemeriksaan fizikal remaja perempuan secara maya melalui aplikasi Telegram.

Menurut kajian terkini, kebanyakkan para remaja sekolah menjadikan kawan-kawan, televisyen, dan sumber internet sebagai rujukan utama untuk persoalan-persoalan berkaitan seksualiti yang mereka hadapi. Sumber-sumber yang tidak berautoritatif ini amat cenderung untuk memberikan maklumat yang salah, dan tidak bersesuaian. Lebih membimbangkan, kajian tersebut turut melaporkan bahawa pendedahan kepada pengalaman seksualiti berlaku apabila remaja menonton filem atau video lucah, keluar temujanji, dan membaca bahan-bahan yang berunsur lucah.

Kebanyakkan ibu bapa, disebabkan mereka sendiri mengalami kesukaran untuk bercakap tentang ilmu yang dikatakan sulit dan โ€œtabooโ€ ini, mereka mengalami kesukaran yang sama untuk berbicara perihal seksualiti ini kepada anak-anak mereka sendiri.

โ€œBagaimana saya nak mulakan perbincangan ini kepada anak-anak?โ€, โ€œSaya berasa tidak selesa menjawab soalan daripada anak saya yang baru berumur lima tahunโ€, โ€œKalau saya salah jawab nanti, saya takut mereka akan berbuat sesuatu yang salahโ€, โ€œMacam mana jika anak saya lebih tahu tentang perkara ini dari saya?โ€, โ€œAdakah saya akan dilihat sebagai contoh tidak baik dengan memperkatakan tentang isu seksualiti?, โ€œSejauh manakah harus saya santuni persoalan anak-anak?โ€ mungkin antara persoalan yang selalu bermain di fikiran ibu bapa.

Lantas, di situ juga ada kegusaran sekiranya ibu bapa bercakap tentang seksualiti, dikhuatiri anak mencuba-cuba untuk bereksperimen pula. Hal ini lebih menambahkan ketakutan ibu bapa untuk memulakan perbicaraan yang dianggap sangat tidak menyelesakan ini. Lebih menambah kebimbangan, anak-anak mereka belum lagi matang untuk menempuhi semua ini. Tidak hairanlah kebanyakan ibu bapa akan berlepas tangan dan menyerahkan penyampaian pendidikan seksualiti ini kepada pihak cikgu-cikgu di sekolah dan pengamal kesihatan. Kita perlu sedar bahawa guru-guru di sekolah dan pengamal kesihatan di klinik juga mungkin akan menghadapi kegusaran yang sama seperti kita. Oleh itu, kita perlu bersama-sama mengambil tanggungjawab untuk memastikan anak-anak kita ada kesedaran dan ilmu tentang pendidikan seksualiti.

Pendidikan seksualiti di sekolah tidaklah dapat merungkai keseluruhan kekeliruan anak-anak yang baru meningkat remaja. Walau bagaimanapun, pendekatan ini amat penting untuk memberikan maklumat yang paling asas untuk anak-anak memahami apa itu kesihatan seksualiti. Sesetengah daripada mereka mungkin tidak dapat memahami perbincangan dengan baik kerana mereka belum lagi mengalaminya (akil baligh dan permasalahan seksualiti) sendiri. Mungkin sahaja mereka terlalu malu untuk bertanyakan soalan kepada guru di depan, bimbang menjadi bahan ketawa rakan sekelas. Sesetengah tajuk berkaitan seksualiti hanya sesuai dibincangkan secara rahsia antara guru dan pelajar, namun tidak semua pelajar mempunyai keberanian sedemikian.

Ketika anak-anak bertanyakan sesuatu tentang fitrah seksualiti yang sedang berkembang dalam dirinya, inilah sebenarnya saat terbaik untuk ibu bapa menggapai tangan anak mereka, duduk bertentang mata dan menjelaskan perkara ini secara tenang, terhormat dan penuh rasa tanggung jawab. Mungkin sahaja situasi ini terjadi apabila anda sedang beriadah dengannya di taman, atau sedang memasak di dapur, atau anda sedang memandu kereta setelah mengambilnya dari sekolah. Hakikatnya, perbincangan tentang seksualiti kepada anak-anak bukanlah sesi syarahan biologi ataupun ceramah fiqh akil baligh semata-mata. Ini adalah fakta berkaitan perkembangan kehidupan yang perlu diterangkan dengan cermat dan berterusan supaya mereka sentiasa merujuk ibu bapa sekiranya mempunyai kekeliruan.

Sehebat mana pun pendidikan seksualiti di sekolah, ianya tidak sesekali dapat menggantikan peranan ibu bapa dalam melengkapi pengetahuan tentang seksualiti anak-anak mereka. Oleh hal yang demikian, para ibu bapa perlu melengkapkan diri mereka terlebih dahulu dengan maklumat yang tepat. Ibu bapa boleh menghadiri seminar atau bengkel keibubapaan berkaitan pendidikan seksualiti. Sekiranya tidak terdapat bengkel sedemikian, ibu bapa boleh mencadangkan dan bekerjasama dengan pihak sekolah melalui persatuan ibu bapa dan guru untuk menganjurkan bengkel sedemikian. Dengan adanya perbincangan dan bengkel ini, para ibu bapa dapat menyampaikan pendidikan seksualiti kepada anak mereka dengan penuh keyakinan.

Institusi agama, masjid dan surau juga boleh memainkan peranan dengan menjadi pendokong dan menghulurkan kerjasama dengan jawatankuasa penduduk untuk menganjurkan bengkel pendidikan seksualiti. Kita yakin dengan kredibiliti yang ada pada badan agama akan mampu memandu masyarakat untuk memahami isu seksualiti yang semakin rencam ini dari sudut pandang agama. Begitu halnya juga dengan rakan-rakan agensi bukan kerajaan (NGO) yang ikhlas menggalas tugas untuk mendidik masyarakat. Mereka perlu diberikan lebih banyak ruang dan dana untuk menjalankan program-program kesedaran kesihatan seksualiti bersama komuniti.

Khidmat kepakaran daripada pakar kesihatan keluarga dan remaja amat diperlukan untuk membangunkan modul pendidikan seksualiti yang mudah, komprehensif dan bersandarkan kepada lunas-lunas agama dan budaya, mengkhusus kepada ibu bapa. Topik-topik yang lebih kontemporari seperti gender disforia, pedofilia dan agenda gerakan LGBTQ perlu dimasukkan dalam perbincangan untuk membangkitkan kesedaran ibu bapa tentang pentingnya pendidikan seksualiti ini.

Dengan adanya usaha bersepadu yang digalas dengan penuh rasa tanggungjawab daripada semua pihak ini, kita berharap dapat membina generasi muda yang bukan sahaja sihat, bahkan mempunyai daya tahan diri untuk menahan pelbagai ancaman sosial hari ini.

Mohammed Rasheedan bin Ellin

Ketua Sektor Kejururawatan, I-Medik

Dr. Siti Hazariah binti Abdul Hamid

Pensyarah Kejururawatan, UIAM

Ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya mewakili pandangan samudera.my

Artikel dikongsi daripada Samudera.my

https://www.samudera.my/perkasa-literasi-seksualiti-ibu…/

Leave a Comment