Arahan tanda larangan merokok adalah jelas

Kenyataan yang dikeluarkan oleh Datuk Ho Su Mong, Presiden Persatuan Am Pemilik Kedai Kopi Malaysia Singapura mengenai kekeliruan tentang spesifikasi tanda larangan merokok yang diterbitkan oleh The Star Online pada 5 Februari 2019 adalah dangkal.

Adakah beliau tidak mengetahui sama sekali tentang spesifikasi yang telah digariskan dalam Jadual Ketiga [Perenggan 12(1)(a)] Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004? Di dalam jadual tersebut dengan jelas menyatakan bahan, bentuk/saiz, perihal serta reka bentuk tanda larangan merokok sebagai panduan umum. Jadual tersebut bukanlah suatu perkara yang baru.

Ini adalah salah satu tindakan untuk mengelirukan masyarakat umum, sekali gus mahu mencabar pewartaan larangan merokok di semua premis makanan sejak 1 Januari 2019. Jika mereka patuh dengan arahan tersebut, kenyataan sedemikian tidak patut ditimbulkan.

Sikap sedemikian tidak membantu inisiatif kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara yang bebas daripada sebarang bentuk amalan merokok dalam usaha memastikan kesihatan rakyat tidak terjejas akibat bahaya asap rokok.

Oleh :
Dr Ahmad Farid Nazmi Bin Abdul Halim
Unit Kawalan Rokok & Vape
Ikatan Pengamal Perubatan & Kesihatan Muslim Malaysia (I-Medik)

Leave a Comment