Persediaan Beralih Fasa Endermik Perlu Strategi Pemulihan Kolektif

SEJAK pandemik COVID-19 terjadi lebih setahun lalu, negara memperlihatkan kesedaran mengenai pentingnya menjaga kesihatan, pencegahan dan penularan penyakit berjangkit.

Ini terbukti melalui pembabitan kolektif kerajaan menerusi pelbagai kementerian, agensi, jabatan serta pihak swasta juga yang sama-sama berganding bahu melawan dan membendung penularan COVID-19 hingga hari ini.

Penyertaan orang awam dalam mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan pihak berkuasa kesihatan dan perubatan juga antara faktor keberkesanan sesuatu agenda pencegahan dan kawalan penyakit berjangkit.

Kesedaran orang awam berkenaan pengambilan dan fungsi vaksin serta penerimaan vaksin untuk pencegahan COVID-19 juga semakin baik. Ia berdasarkan jumlah penerima vaksin yang meningkat dengan hampir 90 peratus sudah melengkapkan dua dos sehingga kini.

Pelan Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) bermula awal tahun ini menampakkan impak dikehendaki. Ini termasuk jumlah kes positif harian semakin menurun sejak sebulan lalu. Bilangan kes serius dan kemasukan ke unit rawatan rapi (ICU) serta keperluan bantuan alat pernafasan juga semakin berkurangan.

Namun, masih ada segelintir meragui dan mempertikaikan penggunaan vaksin masa kini. Mereka beranggapan tidak wajar kerajaan menekan kaedah kawalan COVID-19 melalui vaksin. Anggapan mereka, vaksin COVID-19 belum pernah diuji secara klinikal.

Kesangsian ini ada asasnya kerana masih ramai ragu-ragu dan tidak bersedia mengambil vaksin disebabkan takut lebih berbahaya kesan buruknya berbanding impak serius akibat jangkitan COVID-19 sendiri.

Penyebaran berita palsu dan sengaja memburuk-burukkan usaha kerajaan dalam mengawal COVID-19 ini sangat berbahaya dan wajar sekali tindakan tegas diambil pihak berkuasa.

Terkini, Kementerian Kesihatan (KKM) mengumumkan kerajaan menandatangani surat aku janji bagi pembelian ubat antiviral Molnupiravir dengan syarikat farmaseutikal Merck Sharp & Dohme.

Langkah awal ini meletakkan Malaysia antara yang bakal menerima ubat untuk merawat COVID-19. Ubat antiviral ini diberikan khusus untuk pesakit pada tahap tiga, empat dan lima yang dirawat di hospital.

Perlu ditekankan ubat antiviral ini bersifat ‘terapi aktif’ untuk digunakan dalam rawatan kepada pesakit yang didapati menghidap penyakit COVID-19 berdasarkan maklumat awal laporan Kajian Klinikal Fasa Tiga MOVe-OUT oleh pihak Merck Sharp & Dohme.

Molnupiravir tidak sama sekali diuji dan bertujuan menggantikan penggunaan vaksin COVID-19. Kajian klinikal ini menunjukkan ubat berkenaan mempunyai keberkesanan konsisten terhadap varian COVID-19 jenis Gamma, Delta dan Mu.

Sementara kesan tindakan Molnupiravir, ia berfungsi sebagai analog ribonukleosida kuat yang menghalang replikasi SARS-CoV-2.

Menurut satu laporan oleh Plemper’s group disiarkan jurnal Nature Microbiology pada Januari lalu, Molnupiravir yang disediakan secara oral adalah aktif terhadap virus SARS-CoV-2 untuk model haiwan dan seterusnya terbukti boleh menekan perkembangan dan penularan virus kepada pihak yang belum dijangkiti virus.

Namun, kajian MOVe-OUT sedang dan akan terus dijalankan pada peringkat global membabitkan lebih 170 lokasi kajian dari pelbagai negara di luar Amerika Syarikat.

Sebagai rekod, ubat itu dicipta di Drug Innovation Ventures di Emory (DRIVE), LLC pada 2014, iaitu sebuah syarikat bukan berkeuntungan milik sepenuhnya Emory University dan dibangunkan oleh Merck & Co Inc dengan kerjasama syarikat Ridgeback Biotherapeutics.

Berdasarkan maklumat penemuan awal ubat antiviral ini dan usaha kerajaan untuk membawa masuk ke negara ini, masih tertakluk pemeriksaan data sains dan teknikal oleh pihak Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) sebelum boleh diputuskan penggunaannya oleh Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) untuk pesakit di Malaysia.

Proses evaluasi ke atas data kajian klinikal daripada fasa tiga dan semua data berkaitan keselamatan serta keberkesanan Molnupiravir akan dihantar kepada pihak NPRA seperti dilakukan pemeriksaan ke atas vaksin COVID-19 sebelum ini.

Pihak PBKD boleh memberi kebenaran penggunaan umum selepas menepati beberapa syarat kelulusan bersyarat dan pembekal masih perlu mematuhi syarat lain ditetapkan.

Selain itu, cadangan awal perbekalan ini sebagai satu strategi untuk negara masuk ke fasa endemik yang dijangka akhir Oktober nanti dan ia bersesuaian strategi pemberian vaksin melalui PICK serta beberapa SOP pengawalan penularan COVID-19 pada peringkat umum.

Strategi pemberian vaksin pula menurut objektif PICK tidak berubah sama sekali walaupun ubat antiviral Molnupiravir akan digunakan sekiranya lulus penggunaan oleh pihak NPRA dan PBKD.

Fungsi vaksin COVID-19 sebagai ‘senjata’ pencegahan penularan COVID-19 untuk lebih 90 peratus populasi dewasa di Malaysia akan terus dijalankan sehingga lebih 90 peratus daripada seluruh penduduk, termasuk mereka yang di bawah 18 tahun menerima vaksin.

Pencapaian imuniti kelompok masih relevan waktu ini dan perlu dicapai supaya lebih ramai lagi penduduk di Malaysia bersedia mengambil vaksin. Ini juga dibantu maklumat terkini serta strategi pemberian dos ketiga kepada golongan berisiko tinggi.

Konsep pencegahan dan kawalan penyakit berjangkit melalui pengambilan vaksin COVID-19 akan terus diberi fokus lebih-lebih lagi jika kerajaan akan membenarkan perjalanan masuk dan keluar negara nanti.

Jadi strategi ampuh dan kolektif perlu membabitkan kedua-dua kaedah rawatan aktif terapi pesakit dan rawatan pencegahan daripada dihinggapi penyakit COVID-19.

Semoga negara beralih kepada fasa pemulihan dengan selamat dan memberi manfaat kepada semua pihak di negara ini.

Penulis adalah Presiden Ikatan Pengamal Perubatan dan Kesihatan Muslim Malaysia (I-Medik)

Leave a Comment