#KitaJagaKita

Ubat Batuk Dewasa dan Kanak-kanak Pholcodine Ditarik Balik Dari Pasaran

WhatsApp Image 2023-03-24 at 11.21.58 AM

Pholcodine ini adalah sejenis ubat yang boleh mengawal simptom batuk jenis kering (kurang kahak) akibat daripada selesema, sinusitis dan jangkitan bahagian atas saluran pernafasan.

Pholcodine telah lama berada di pasaran sejak sekitar 1950-an di banyak negara. Di Malaysia, ubat ini diklasifikasikan di bawah Kumpulan C, iaitu ubat ini hanya boleh dijual sebagai ubat dispens (dispensed medicine) dan perlu direkodkan ke dalam buku preskripsi.

Walaubagaimanapun, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia telah membatalkan pendaftaran dan menarik balik semua ubat yang mengandungi Pholcodine daripada pasaran berkuatkuasa 20 Mac 2023.

Malaysia mengikuti langkah negara-negara lain seperti Amerika Syarikat, negara Kesatuan Eropah dan Australia untuk menarik semula pholdocodine dan produk kombinasi yang mengandungi bahan aktif pholcodine daripada pasaran apabila pemerhatian pasaran selama bertahun-tahun mendapati terdapat risiko tinggi untuk pesakit mendapat kesan alergi teruk kepada ubat ini.

Kesan alergi anafilaksis (alergi yang sangat teruk dan membahayakan nyawa) terhadap pholcodine didapati berlaku bilamana pesakit turut mengambil ubatan lain terutamanya ubat bius umum dari jenis neuromuscular blocking agents (NMBA) seperti suxamethonium dan atracurium yang selalunya digunakan semasa pembedahan.

Sehubungan dengan itu, semua fasiliti kesihatan samada awam atau swasta, klinik dan farmasi komuniti diminta untuk menarik balik produk-produk mengandungi pholcodine bagi mengelakkan pembekalan atau penjualan kepada masyarakat.

Antara jenama yang mengandungi pholcodine dan diarahkan untuk ditarik dari pasaran adalah
1) Difflam Anti Inflammatory Anti- Bacterial Lozenges with Cough Suppressants

2) DURO-TUSS Expectorant Cough Liquid

3) DURO-TUSS Expectorant Cough Liquid 3mg/mL

4) DURO-TUSS Regular Cough Liquid

Jika anda sedang menggunakan ubat batuk atau sebarang ubat kombinasi yang mengandungi pholcodine, anda dinasihatkan untuk berhenti menggunakan ubat ini serta-merta dan dapatkan rawatan alternatif untuk simtom anda dengan nasihat doktor atau pegawai farmasi.

Untuk pesakit yang mengandungi batuk jenis kering tanpa berkahak (dry cough), pesakit disarankan untuk menggunakan ubatan alternatif lain contohnya dextromethorphan. Sila rujuk doktor atau farmasi di komuniti anda berkenaan produk yang sesuai untuk merawat simptom batuk anda.

Jika terdapat mana-mana individu atau pesakit yang mengalami kesan alergi terhadap produk pholcodine, adalah disarankan untuk membuat laporan kepada Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) di Consumer Side Effect Reporting Form (ConSERF) yang boleh dicapai di laman sesawang www.npra.gov.my.

Jika anda perlu menggunakan ubat bius umum dari jenis NMBA dan anda pernah mengambil ubat pholcodine dalam tempoh 12 bulan yang lalu, sila maklumkan pada para doktor yang merawat anda bagi menyemak semula perawatan yang perlu diambil.

Sumber
[Updated] Pholcodine: Risk of Anaphylaxis to Neuromuscular Blocking Agents (NMBAs) (Internet). Boleh diakses di
https://npra.gov.my/index.php/en/component/content/article/449-english/safety-alerts-main/safety-alerts-2023/1527471-pholcodine-risk-of-anaphylaxis-to-neuromuscular-blocking-agents-nmbas.html?Itemid=1391

‘Aisya Nabilah binti Abd Rahman
Ahli Farmasi I-Medik
Pegawai Farmasi
Hospital Canselor Tuanku Muhriz